Przepis
Omlety i jajecznice
Omlet serowy
Składniki
- 3 jajka
- 2 lub 3 średniej wielkości pieczarki
- kawałek żółtego sera( tak aby po starciu na średniej
- wielkości oczkach tarki wyszła garść)
- odrobina oliwy
- według uznania można dodać szynkę (oczywiście pokrojona w kosteczkę)
Sposób przygotowania
Podsmażamy wcześniej pokrojone pieczarki , jajka wbijamy do miski i porządnie roztrzepujemy , oliwę zagrzewamy na średniej wielkości patelni (proponuje włączyć w międzyczasie grilla w piekarniku) . Wlewamy jajka , po chwili gdy dół jest już ścięty dokładamy na połówce pieczarki (szynkę ), patelnie przytrzymujemy pod grillem w piekarniku tak aby jajka ścięły się prawie całkowicie .wyciągamy patelnie posypujemy nasz omlet żółtym serem(na tej samej polówce gdzie są pieczarki i delikatnie składamy w pół za pomocą szpachelki. zsuwamy omlet na duży talerz i wstawiamy na minutkę do piekarnika , no i gotowe. Pamiętajcie tylko aby wyciągając talerz z piekarnika użyć szmatki bo będzie gorący . Życzę smacznego :-)