Ciasta i ciastkaTarty, quiche i zapiekanki
Tarta cytrynowa z polewą śmietankową
Robi sie coraz cieplej, ostatni weekend zabijał swoją temperaturą. Dlatego zapraszam na idealny deser na upały. Tarta cytrynowa z polewą śmietankową to przepyszna słodka propozycja, która poza słodyczą da nam troszkę ochłody. Jeśli tak jak ja jesteś fanem cytrynowych słodkości to koniecznie powtórz tą tarte w domu.
TARTA CYTRYNOWA Z POLEWĄ ŚMIETANKOWĄ
Składniki:
Ciasto (spód tarty)
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
Krem cytrynowy
- skórka otarta z trzech cytryn (najlepiej ekologicznych)
- 90 ml soku z cytryny
- 150 g cukru pudru
- 30 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 jajka
Kremowa polewa
- 100 g białej czekolady
- 250g serka mascarpone
- plasterki cytryny do ozdoby
Tarta cytrynowa z polewą śmietankową
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ciasto (spód tarty):
Zimne masło pokrój w kostkę, następnie dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, na koniec schłodź w lodówce przez 2 godziny.
Krok 2:
Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Jeśli wolisz to rozwałkuj ciasto wałkiem i przełóż na blaszkę. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Na koniec piecz 15 minut w 180 °C.
Krok 3:
Krem cytrynowy
W rondelku zmiksuj jajka z cukrem pudrem, cały czas mieszając dodaj sok z cytryn i skórkę otartą z cytryn. Następnie całość gotuj na bardzo małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką. Gdy masa zgęstnieje dodaj masło. Połącz składniki trzepaczką. Gorącą masę wylej na upieczony spód tarty i pozostaw do przestygnięcia.
Krok 4:
Kremowa polewa
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zmiksuj mascarpone, a następnie dodaj do masy przestudzoną, ale cały czas płynną czekoladę. Wszystko miksuj do idealnego połączenia składników. Polewę wylej na przestudzony krem cytrynowy. Na koniec udekoruj plasterkami cytryny.
Tarta najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Tarta cytrynowa z polewą śmietankową
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<
Czy ta polewa czekoladowo-mascarponowa zastyga czy jest płynna?
Zastyga.