X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaTarty, quiche i zapiekanki

Tarta cytrynowa z polewą śmietankową

Składniki

Ciasto (spód tarty)

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Krem cytrynowy

  • skórka otarta z trzech cytryn (najlepiej ekologicznych)
  • 90 ml soku z cytryny
  • 150 g cukru pudru
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka

Kremowa polewa

  • 100 g białej czekolady
  • 250g serka mascarpone
  • plasterki cytryny do ozdoby

 

Sposób przygotowania

Ciasto (spód tarty):

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.

Krem cytrynowy

W rondelku zmiksuj jajka z cukrem pudrem, cały czas mieszając dodaj sok z cytryn i skórkę otartą z cytryn. Całość gotuj na bardzo małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką. Gdy masa zgęstnieje dodaj masło. Połącz składniki trzepaczką. Gorącą masę wylej na upieczony spód tarty i pozostaw do przestygnięcia.

Kremowa polewa

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zmiksuj  mascarpone, a następnie dodaj do masy przestudzoną, ale cały czas płynną czekoladę. Wszystko miksuj do idealnego połączenia składników. Polewę wylej na przestudzony krem cytrynowy. Udekoruj plasterkami cytryny.

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również