Ciasta i ciastka
Domowa chałka
Domowa chałka to pyszny pomysł na weekendowe śniadanie lub lunch. Chałka idealnie nadaję się np. na piknik, w plecak na rower, czy też mały deser do pracy. Robi się szybko i jest prosta w wykonaniu. Nawet panowie poradzą sobie z upleceniem chałkowego warkocza. A zapach i smak to już totalny obłęd, troszkę masła albo dżem i nic więcej mi nie trzeba.
DOMOWA CHAŁKA
Składniki:
Rozczyn
- 50 g drożdży świeżych
- 20 g cukru
- 50 ml letniego mleka
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 60 g cukru
- 100 ml letniego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
Kruszonka
- 80 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 40 g cukru
Domowa chałka
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Zrób rozczyn z drożdży, zmieszaj 20 g cukru i 50 ml letniego mleka, na koniec dodaj pokruszone drożdże. Następnie pozostaw rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut.
Krok 2:
Zrób kruszonkę, mąkę wymieszaj z cukrem następnie dodaj pokrojone w kawałki zimne masło. Kruszonkę wyrób dłońmi i schowaj do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Krok 3:
Następnie do dużej misy przesiej mąkę, dodaj żółtka, mleko, masło, esencje waniliową, cukier i sól. Dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli wolisz zrób to ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego.
Krok 4:
Przełóż ciasto do miski i wstaw do nagrzanego piekarnika do 30º C i ogrzewaj przez 20 minut. Jeśli Twój piekarnik nie ma możliwości ustawienia temperatury na 30 stopni, to przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 5:
Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika. Wyrośniętą masę podziel na 3 równe części, następnie uformuj z nich warkocz. Na koniec posyp przygotowaną wcześniej kruszonką. Włoż chałkę do foremki i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Domowa chałka
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<