X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Domowa chałka

Domowa chałka to pyszny pomysł na weekendowe śniadanie lub lunch. Chałka idealnie nadaję się np. na piknik, w plecak na rower, czy też mały deser do pracy. Robi się szybko i jest prosta w wykonaniu. Nawet panowie poradzą sobie z upleceniem chałkowego warkocza. A zapach i smak to już totalny obłęd, troszkę masła albo dżem i nic więcej mi nie trzeba. 

Domowa chałka

Składniki:

Rozczyn
  • 50 g drożdży świeżych
  • 20 g cukru
  • 50 ml letniego mleka
Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 60 g cukru
  • 100 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
Kruszonka
  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g masła 
  • 40 g cukru

Przygotowanie:

Krok 1:

Zrób rozczyn z drożdży, zmieszaj 20 g cukru i 50 ml letniego mleka, na koniec dodaj pokruszone drożdże. Następnie pozostaw rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia  na około 20 minut. 

Krok 2:

Zrób kruszonkę, mąkę wymieszaj z cukrem następnie dodaj pokrojone w kawałki zimne masło. Kruszonkę wyrób dłońmi i schowaj do lodówki na czas przygotowania ciasta. 

Krok 3:

Następnie do dużej misy przesiej mąkę, dodaj żółtka, mleko, masło, esencje waniliową, cukier i sól. Dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli wolisz zrób to ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego.

Krok 4:

Przełóż ciasto do miski i wstaw do nagrzanego piekarnika do 30º C i ogrzewaj przez 20 minut. Jeśli Twój piekarnik nie ma możliwości ustawienia temperatury na 30 stopni, to przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Krok 5:

Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika. Wyrośniętą masę podziel na 3 równe części, następnie uformuj z nich warkocz. Na koniec posyp przygotowaną wcześniej kruszonką. Włoż chałkę do foremki i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również