X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneMakaronRóżne przepisy

Makaron z truskawkami i twarogiem. Przepis krok po kroku.

Makaron z truskawkami i twarogiem. Przepis krok po kroku.

 

Można powiedzieć, że to klasyka klasyk. Danie absolutnie polskie i typowo letnie. Jak jest gorąco to obowiązkowo musi być makaron z truskawkami i twarogiem. Potrawa którą bezlitośnie „katowała” mnie babcia i za to jestem jej wdzięczny. Za zupę dyniową na mleku już trochę mniej, do tej pory nie mogę na nią patrzeć 😉

 

Wehikuł czasu w dziecięce lata

 

Każdy z nas ma takie danie, które przenosi go niczym wehikuł czasu w dziecięce lata. Dla mnie taką potrawą jest makaron z truskawkami i twarogiem. Kiedy tylko czuje ten smak, do razu staję się małym Kubusiem w krótkich spodenkach, biegającym po Żoliborskiej IV kolonii 😉

 

Połączenie idealne

 

Co sprawia, że to danie wzbudza w tak wielu tak wielki sentyment. Uważam, że jest to po prostu smakowe połączenie idealne. Kremowy twaróg (tutaj polecam ten idealny) z aromatem wanilii oraz lekko kwaskowe truskawki. W sezonie nie może ich zabraknąć, więc kombinujemy: ciasta, naleśniki, kompot, z bitą śmietaną ale koniec końców i tak robię makaron z truskawkami i twarogiem. Jeżeli chodzi o makaron to pełna dowolność, ja jednak najbardziej lubię świderki.

 

Czysta prostota

 

Choć to danie to czysta prostota, to i tak postanowiliśmy z Bogusią przygotować ją w formie krok po kroku. To kwestia oddania hołdu, tej banalnej, lecz ważnej dla nas potrawie. Poza tym potrawy na pierwszy rzut oka proste, często sprawiają nie mały kłopot.

 

Makaron z truskawkami i twarogiem

 

Składniki:

  • 250 g makaronu świderki
  • 350 g truskawek
  • 80 g cukru
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 250 g twarogu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • sól, cukier

 

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, u mnie 11-12 minut. Wrzątek lekko solę i słodzę. W tym czasie można przygotować resztę składników.

Odłóż kilka ładnych truskawek do dekoracji. Resztę zmiksuj z 50 g cukru, na gładką masę. Jeżeli nie lubisz pestek, przetrzyj je przez drobne sito.

 

Twaróg wymieszaj ze śmietaną, esencją waniliową i pozostałym cukrem. Odcedzony, jeszcze ciepły makaron wymieszaj z przygotowanym twarogiem.

 

Nałóż na talerze, polej sosem  i udekoruj świeżymi truskawkami.

SMACZNEGO! 

 

Dzięki, że jesteś i zostawisz komentarz pod wpisem. 🙂 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Każdy potrzebuje czasami tak banalnego przepisu krok po kroku. A gotuje od ponad 30 lat i ponoć bardzo dobrze. Dzięki

  2. Lecę na targ po truskawki i dziś będzie taki obiadek na moim stole królował

Sprawdź również