Jajka faszerowaneWielkanoc
Jajka faszerowane wędzoną makrelą
Co jak co, ale jajka na Wielkanocnym stole muszą być. Najlepiej jak najbardziej widowiskowe, takie które jemy oczami, a jak próbujemy to odpływamy ze szczęścia. Takie właśnie są jajka faszerowane wędzoną makrelą, pyszne, atrakcyjne wizualnie i banalnie proste w przygotowaniu. Poniżej dowiecie się jak przygotować taką przekąskę i nawet nie ubrudzić sobie rąk 🙂 Z resztą w podobny sposób, możecie przygotować dowolne jajka faszerowane. Zatem do dzieła moi drodzy 🙂
Jajka faszerowane wędzoną makrelą – przepis krok po kroku
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 200 g wędzonej makreli
- 1 łyżka sosu tatarskiego od Roleskiego + jeszcze trochę do dekoracji
- sól, czarny pieprz
- rzeżucha do dekoracji lub np. posiekany szczypiorek
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Jajka ugotuj na twardo. Następnie wystudź i obierz ze skorupek. Za pomocą łyżeczki wyjmij żółtka.
Krok 2:
Wędzoną makrelę obierz ze skórki, następnie oddziel mięso od ości.
Krok 3:
W misie malaksera połącz żółtka, mięso wędzonej makreli, sos tatarski oraz sól i czarny pieprz. Następnie farsz dokładnie zmiksuj, musi mieć jednolitą konsystencję.
Krok 4:
Farszem napełnij białka, ja korzystam z rękawa cukierniczego ze specjalną końcówka. Tak przygotowane jajka z pewnością najładniej się prezentują i najszybciej się napełniają.
Jajka faszerowane wędzoną makrelą podawaj ozdobione rzeżuchą lub np. posiekanym szczypiorkiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na wielkanocne przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<