X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto czekoladowe z kremem kawowym

Uwielbiam aromat kawy i nie chodzi mi tutaj o sam zapach gorącego napoju, ale o wszystkie niuanse związane z jej szlachetną wonią. Najczęściej spożywam ją pod postacią naparu, zazwyczaj intensywnego espresso. Jednak lubię stosować ją do różnorakich potraw np. deserów czy napojów. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na moje ulubione ciasto czekoladowe z kremem kawowym. Jest to połączenie bez wątpienia idealne: czekolada i kawa, są jak liść laurowy i ziele angielskie, czy sól i pieprz, nierozłączne i cudownie się uzupełniają.

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM KAWOWYM – przepis krok po kroku

Składniki:

BISZKOPT:

  • 8 jajek
  • 6 łyżek cukru np. drobnego lub cukru pudru
  • 8 łyżek kakao
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM:

  • 400 g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g ciemnej czekolady np. 80%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g mocnego espresso
  • słodka herbata z do nasączenia biszkoptu

POLEWA:

  • 100 g ciemnej czekolady np. 80%
  • 50 ml śmietanki 30%

Ciasto czekoladowe z kremem kawowym

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka (najlepiej w temperaturze pokojowej) ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodaj żółtka, następnie delikatnie wymieszaj.

Krok 2:

Następnie wsyp połączone: kakao, 2 rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników, ale żeby masa nie straciła puszystości.

Krok 3:

Masę przelej do kwadratowej formy o boku około 20 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Aby papier do pieczenia lepiej trzymał się formy, posmaruj ją delikatnie masłem. Następnie zapiekaj 20-22 minuty w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

Krok 4:

Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie w gorącym espresso rozpuść i wymieszaj żelatynę. Zimną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany powoli dodawaj rozpuszczoną czekoladę oraz przestudzoną kawę z żelatyną. Masę wstaw do lodówki aż zgęstnieje, wystarczy 1-2 godziny.

Krok 5:

Ostudzony biszkopt pokrój na 3 części. Następnie każdy nasącz zimną słodką herbatą.

Krok 6:

W rondelku na małym ogniu rozpuść pokruszoną czekoladę ze śmietaną. Następnie nasączone warstwy biszkoptu przełóż kremem kawowym. Wierzch oblej polewą z czekoladową. Na koniec wstaw na 1 godzinę do lodówki, aż wszystkie warstwy ładnie stężeją.

Ciasto czekoladowe wzbogaciłem o wyjątkowy aromat kawy. Ten gatunek posiada bez wątpienia wyczuwalne nuty czekolady, pomarańczy i migdałów, które idealnie sprawdzą się w deserach. Jest to zasługą ziaren Yellow Bourbon Arabika pochodzących z plantacji Fazenda Moinho, położonej w brazylijskim regionie Carmo De Minas Gerais.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Wspaniały przepis. Zrobiłam na przyjazd teściowej. Wyszedł genialnie.

  2. Uwielbiam ciasto czekoladowe w każdym wydaniu. Twoje pięknie się prezentuje na fotkach.

  3. Aby ciasto mogło być przygotowane również dla wegetarian można żelatynę zastąpić pektyną. Proporcje wszystkie pozostałe dokładnie takie jak w przepisie. Ciasto jest obłędne wyglada i smakuje przepysznie ❤️

Sprawdź również