X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto czekoladowe z kremem kawowym

Uwielbiam aromat kawy i nie chodzi mi tutaj o sam zapach gorącego napoju, ale o wszystkie niuanse związane z jej szlachetną wonią. Najczęściej spożywam ją pod postacią naparu, zazwyczaj intensywnego espresso. Jednak lubię stosować ją do różnorakich potraw, deserów czy napojów. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na moje ulubione ciasto czekoladowe z kremem kawowym. Jest to połączenie zaprawdę idealne: czekolada i kawa, są jak liść laurowy i ziele angielskie, czy sól i pieprz, nierozłączne i cudownie się uzupełniają.

Ciasto czekoladowe z kremem kawowym – przepis krok po kroku

Składniki:

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 8 łyżek kakao
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
Polewa:
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka (najlepiej w temperaturze pokojowej) ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj.

Krok 2:

Następnie wsyp połączone: kakao, 2 rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników, ale żeby masa nie straciła puszystości.

Krok 3:

Masę przelej do kwadratowej formy o boku około 20 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Aby papier do pieczenia lepiej trzymał się formy, posmaruj ją delikatnie masłem. Zapiekaj 20-22 minuty w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

Krok 4:

Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W gorącym espresso rozpuść i wymieszaj żelatynę. Zimną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany powoli dodawaj rozpuszczoną czekoladę oraz przestudzoną kawę z żelatyną. Masę wstaw do lodówki aż zgęstnieje, wystarczy 1-2 godziny.

Krok 5:

Ostudzony biszkopt pokrój na 3 części. Każdy nasącz zimną słodką herbatą.

Krok 6:

W rondelku na małym ogniu rozpuść pokruszoną czekoladę ze śmietaną. Nasączone warstwy biszkoptu przełóż kremem kawowym. Wierzch oblej polewą z czekoladową. Wstaw na 1 godzinę do lodówki, aż wszystkie warstwy ładnie stężeją. Ciasto czekoladowe wzbogaciłem o wyjątkowy aromat kawy Brazylia Moinho. Ten gatunek posiada wyczuwalne nuty czekolady, pomarańczy i migdałów, które idealnie sprawdzą się w deserach. Jest to zasługą ziaren Yellow Bourbon Arabika pochodzących z plantacji Fazenda Moinho, położonej w brazylijskim regionie Carmo De Minas Gerais.

Po więcej słodkości zapraszam —>TUTAJ<—

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Kuchniajulitki

    Aby ciasto mogło być przygotowane również dla wegetarian można żelatynę zastąpić pektyną. Proporcje wszystkie pozostałe dokładnie takie jak w przepisie. Ciasto jest obłędne wyglada i smakuje przepysznie ❤️

    • Jakub Kuroń

      Julita,
      Bardzo ciekawa rada, dziękuję bardzo. Do przygotowania można by skorzystać także z agaru, wtedy również ciasto nadaje się dla wegetarian.
      Dzięki za komentarz 🙂
      Pozdrawiam i zapraszam częściej!

Sprawdź również