Ciasta i ciastka
Ciasto czekoladowe z kremem kawowym
Uwielbiam aromat kawy i nie chodzi mi tutaj o sam zapach gorącego napoju, ale o wszystkie niuanse związane z jej szlachetną wonią. Najczęściej spożywam ją pod postacią naparu, zazwyczaj intensywnego espresso. Jednak lubię stosować ją do różnorakich potraw np. deserów czy napojów. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na moje ulubione ciasto czekoladowe z kremem kawowym. Jest to połączenie bez wątpienia idealne: czekolada i kawa, są jak liść laurowy i ziele angielskie, czy sól i pieprz, nierozłączne i cudownie się uzupełniają.
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM KAWOWYM – przepis krok po kroku
Składniki:
BISZKOPT:
- 8 jajek
- 6 łyżek cukru np. drobnego lub cukru pudru
- 8 łyżek kakao
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM:
- 400 g śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 g ciemnej czekolady np. 80%
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g mocnego espresso
- słodka herbata z do nasączenia biszkoptu
POLEWA:
- 100 g ciemnej czekolady np. 80%
- 50 ml śmietanki 30%
Ciasto czekoladowe z kremem kawowym
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka (najlepiej w temperaturze pokojowej) ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodaj żółtka, następnie delikatnie wymieszaj.
Krok 2:
Następnie wsyp połączone: kakao, 2 rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników, ale żeby masa nie straciła puszystości.
Krok 3:
Masę przelej do kwadratowej formy o boku około 20 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Aby papier do pieczenia lepiej trzymał się formy, posmaruj ją delikatnie masłem. Następnie zapiekaj 20-22 minuty w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
Krok 4:
Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie w gorącym espresso rozpuść i wymieszaj żelatynę. Zimną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany powoli dodawaj rozpuszczoną czekoladę oraz przestudzoną kawę z żelatyną. Masę wstaw do lodówki aż zgęstnieje, wystarczy 1-2 godziny.
Krok 5:
Ostudzony biszkopt pokrój na 3 części. Następnie każdy nasącz zimną słodką herbatą.
Krok 6:
W rondelku na małym ogniu rozpuść pokruszoną czekoladę ze śmietaną. Następnie nasączone warstwy biszkoptu przełóż kremem kawowym. Wierzch oblej polewą z czekoladową. Na koniec wstaw na 1 godzinę do lodówki, aż wszystkie warstwy ładnie stężeją.
Ciasto czekoladowe wzbogaciłem o wyjątkowy aromat kawy. Ten gatunek posiada bez wątpienia wyczuwalne nuty czekolady, pomarańczy i migdałów, które idealnie sprawdzą się w deserach. Jest to zasługą ziaren Yellow Bourbon Arabika pochodzących z plantacji Fazenda Moinho, położonej w brazylijskim regionie Carmo De Minas Gerais.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<
Wspaniały przepis. Zrobiłam na przyjazd teściowej. Wyszedł genialnie.
Uwielbiam ciasto czekoladowe w każdym wydaniu. Twoje pięknie się prezentuje na fotkach.
Dziękuje 🙂
Aby ciasto mogło być przygotowane również dla wegetarian można żelatynę zastąpić pektyną. Proporcje wszystkie pozostałe dokładnie takie jak w przepisie. Ciasto jest obłędne wyglada i smakuje przepysznie ❤️
Julita,
Bardzo ciekawa rada, dziękuję bardzo. Do przygotowania można by skorzystać także z agaru, wtedy również ciasto nadaje się dla wegetarian.
Dzięki za komentarz 🙂
Pozdrawiam i zapraszam częściej!