Przychodzę dzisiaj do Was z pyszną sałatką z warzyw korzeniowych. Danie wzbogacone jest o makrelę wędzoną, która nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Sałatka z warzyw korzeniowych bez wątpienia idealnie nadaję się na Wasz wielkanocny stół. Wypróbujcie, a następnie w komentarzu dajcie znać jak Wam smakowała. Ciekawy jestem Waszej opinii.
Sałatka z warzyw korzeniowych
Składniki:
- pół makreli wędzonej
- 250 g tłustego twarogu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 100 g Kiełków fasoli lub np. soi
- Sok z połowy cytryny
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Włoszczyznę obierz i pokrój w pół plastry, o grubości około 0,5 cm. Gotuj w osolonej wodzie al dente ok. 5 minut.
Krok 2:
W tym czasie zmiksuj twaróg, makrelę, śmietanę. Następnie dopraw solą i pieprzem. Odstaw. Warzywa przelej zimną wodą i dokładnie osusz.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż warzywa na średnim ogniu, około 5 minut aż będą miękkie. Pod koniec dodaj utarty czosnek i sok z cytryny. Sałatkę podaj na talerzu z musem z makreli. Następnie na tej samej patelni podsmaż jeszcze kiełki i ozdób nimi talerz.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej przepisów wielkanocnych, zarówno na słodkie jak i słone dania znajdziesz >> TUTAJ <<