Składniki
- 1 kg mieszanego mięsa mielonego
- 3 jajka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 sucha bułka
- 125 ml mleka
- ok. 200 ml oleju
- 200 g bułki tartej
- po 1 łyżeczce majeranku, ew suszonego tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osączamy i kroimy w kostkę. Bułkę zalewamy mlekiem i po 15 minutach odciskamy. Mięso i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno i przesmażamy na 3 łyżkach oleju. Studzimy i dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jaja, doprawiamy majerankiem, tymiankiem, pieprzem i solą. Dokładnie wyrabiamy ręką. Zwilżonymi dłońmi dzielimy wyrobione mięso na porcje. Deskę posypujemy tartą bułką i obtaczamy w niej kotlety. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy kotlety z obu stron na rumiano. Kotlety podajemy najczęściej z marchewką z groszkiem lub mizerią oraz ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.