Dania główneWieprzowina
Kotlety mielone Macieja Kuronia
Kotlety mielone i schabowy to lata temu były najpopularniejsze obiady serwowane w Polsce. Dzisiaj smaki nam się trochę zmieniają, próbujemy nowych, innych rzeczy. Sięgamy po smaki kuchni z całego świata. Na mieście ciężko znaleźć restaurację z typowo polską kuchnią, a na każdym kroku mamy włoską. Dlatego przychodzę do Was z naszym klasykiem, dzisiaj przepis na kotlety mielone Macieja Kuronia.
Kotlety mielone Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kg mieszanego mięsa mielonego np. wołowo-wieprzowego
- 3 jajka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 sucha bułka
- 125 ml mleka
- ok. 200 ml oleju np. rzepakowego
- 200 g bułki tartej
- po 1 łyżeczce majeranku, ew. suszonego tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso umyj, osusz, następnie pokrój w kostkę.
Krok 2:
Bułkę zalej mlekiem i po 15 minutach odciśnij.
Krok 3:
Następnie mięso i odciśniętą bułkę zmiel w maszynce.
Krok 4:
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno i podsmaż na 3 łyżkach oleju. Wystudź i dodaj do zmielonego mięsa. Wbij jaja, następnie dopraw majerankiem, tymiankiem, pieprzem i solą. Dokładnie wyrób ręką.
Krok 5:
Zwilżonymi dłońmi podziel wyrobione mięso na porcje. Deskę posyp tartą bułką, następnie obtocz w niej kotlety.
Krok 6:
Olej rozgrzej na patelni i smaż kotlety z obu stron na rumiano.
Kotlety podaj np. z marchewką z groszkiem lub mizerią oraz ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<