X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Kotlety mielone Macieja Kuronia

Kotlety mielone i schabowy to lata temu były najpopularniejsze obiady serwowane w Polsce. Dzisiaj smaki nam się trochę zmieniają, próbujemy nowych, innych rzeczy. Sięgamy po smaki kuchni z całego świata. Na mieście ciężko znaleźć restaurację z typowo polską kuchnią, a na każdym kroku mamy włoską. Dlatego przychodzę do Was z naszym klasykiem, dzisiaj przepis na kotlety mielone Macieja Kuronia.  

Kotlety mielone Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg mieszanego mięsa mielonego np. wołowo-wieprzowego
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 sucha bułka
  • 125 ml mleka
  • ok. 200 ml oleju np. rzepakowego
  • 200 g bułki tartej
  • po 1 łyżeczce majeranku, ew. suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: 

Mięso umyj, osusz, następnie pokrój w kostkę.

Krok 2: 

Bułkę zalej mlekiem i po 15 minutach odciśnij.

Krok 3: 

Następnie mięso i odciśniętą bułkę zmiel w maszynce.

Krok 4: 

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno i podsmaż na 3 łyżkach oleju. Wystudź i dodaj do zmielonego mięsa. Wbij jaja, następnie dopraw majerankiem, tymiankiem, pieprzem i solą. Dokładnie wyrób ręką.

Krok 5: 

Zwilżonymi dłońmi podziel wyrobione mięso na porcje. Deskę posyp tartą bułką, następnie obtocz w niej kotlety.

Krok 6: 

Olej rozgrzej na patelni i smaż kotlety z obu stron na rumiano.

Kotlety podaj np. z marchewką z groszkiem lub mizerią oraz ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również