X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Kotlety mielone Macieja Kuronia

Składniki

  • 1 kg mieszanego mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 sucha bułka
  • 125 ml mleka
  • ok. 200 ml oleju
  • 200 g bułki tartej
  • po 1 łyżeczce majeranku, ew suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Mięso myjemy, osączamy i kroimy w kostkę. Bułkę zalewamy mlekiem i po 15 minutach odciskamy. Mięso i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno i przesmażamy na 3 łyżkach oleju. Studzimy i dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jaja, doprawiamy majerankiem, tymiankiem, pieprzem i solą. Dokładnie wyrabiamy ręką. Zwilżonymi dłońmi dzielimy wyrobione mięso na porcje. Deskę posypujemy tartą bułką i obtaczamy w niej kotlety. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy kotlety z obu stron na rumiano. Kotlety podajemy najczęściej z marchewką z groszkiem lub mizerią oraz ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również