X

Czego szukasz?

Przepis
Napoje alkoholowe

Poncz płonący

Składniki

  • 1-1,5 kg lodów owocowych
  • 750 ml białego wina
  • 200 ml araku

Sposób przygotowania

Do pucharków nalewamy wino (do 1/3 wysokości). Układamy na powierzchni 2-3 gałki lodów, zalewamy arakiem i podpalamy. Oczywiście przed zapaleniem możemy pucharek udekorować świeżymi owocami, listkami mięty lub konfiturą. Jak Państwo widzą jest to napój „mieszany”, gdyż wino i lody są chłodnymi elementami i w zasadzie trudno uznać ten napój za gorący, ale uznałem, że jeśli przez chwilę jest płonący, to należy żartobliwie zaliczyć go do tej właśnie kategorii napojów.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również