Przepis
Przekąski na ciepło
Szparagi w boczku z salsą z truskawek
Składniki
Szparagi:
- Pęczek zielonych szparagów
- 4-6 cieniutkich plastrów boczku
- 4 plastry pieczywa (bagietki, ciabatty)
- 2-3 łyżki oliwy
- 100 g rukoli
- Sól, pieprz
Salsa:
- 150 g truskawek, pokrojonych w drobne kawałki
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- Skórka z jednej cytryny
- Sól, suszone chilli
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Szparagi umyj, ułam zdrewniałe końce. Delikatnie obierz ze skórki, dopraw solą i pieprzem. Zbierz po 3 szparagi i ciasno zwiń w plaster boczku. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zapiekaj do uzyskania rumianego koloru, około 15 minut.
W misce, delikatnie wymieszaj truskawki z resztą składników salsy.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pieczywo z obu stron.
Szparagi podawaj na grzance z salsą i rukolą.