Przepis
Składniki
- 1,5 l wody
- 400 g bryndzy
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
Dodatkowo:
- listki szałwii
- oliwa z oliwek
- parmezan
Sposób przygotowania
1. W garnku wstaw wodę do gotowania klusek.
2. Do misy miksującej włóż bryndzę, mąkę i jajko.
Mieszaj 45 s/ obr 3
3. Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i podziel je na 4 części równe części. Z każdego kawałka uformuj wałek o średnicy 2 cm. Delikatnie go spłaszcz i pokrój ukośnie na małe kawałki.
4. Kluski wrzucaj partiami do wrzącej, osolonej wody.
Gotuj 3 minuty od wypłynięcia.
5. Podawaj polane oliwą z oliwek i posypane listkami świeżej szałwii oraz parmezanem.
Witam.
Czy robiłeś w Thermomiksie masło klarowne?
Miało być klarowane. To tak jest jak Ci telefon podpowiada? Pozdrawiam.
Domyśliłem się 😉
Nie, jeszcze tego nie próbowałem.
Ale wszystko przede mną 🙂
Jak zrobisz to napisz bo ja mam starszy typ i trochę się boję – nie mam ani wsteczny,ani soft.
OK