Przepis
Przepisy Thermomix
Krem z buraków i soczewicy (Thermomix)
Składniki
- 500 g drobnych buraków
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru wielkości korka od wina
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżka przyprawy curry
- 1 marchew
- 1500 g bulionu warzywnego
- 200 g czerwonej soczewicy
- 0,5 łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu
- kiełki i prażone pestki dyni do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Buraki zawiń w folie aluminiową. Upiecz w 180C przez ok 90 min.
2. Do naczynia miksującego włóż przekrojoną na pół cebulę, obrane ząbki czosnku i imbir. Rozdrobnić 3s/ obr. 5
3. Kopystką zgarnij wszystko ze ścian na dno naczynia. Dodaj oliwę z oliwek i przyprawę curry, duś 5 min/120 C/ obr 0.5
4. Do misy miksującej włóż obraną i pokrojoną w 5 cm kawałki marchewkę oraz przekrojone na ćwiartki upieczone obrane buraki. Rozdrobnij wszystko 4 s /obr. 5
5. Dodaj bulion, soczewicę. Gotuj 15 min/100°C/ obr.1
6. Dopraw solą i pieprzem. Miksuj 1 min/ obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
7. Podawaj z kiełkami i prażonymi pestki dyni.