Ciasta i ciastkaWielkanoc
Babka z marchwią
Babka z marchwią to przepis na idealne Wielkanocne ciasto. Spotkałam się również z nazwą ,,ciasto szklankowe” ponieważ wszystkie składniki można odmierzyć w szklankach. Dodam jeszcze, że ciasto zapewne posmakuje wszystkim od dzieci po dorosłych. Moje córki wręcz je uwielbiają szczególnie Marysia. Baba z białek z makiem z pewnością zawsze pięknie się prezentują, dobrze smakuje i znika ze stołu do ostatniego kęsa.
BABKA Z MARCHWIĄ
Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g marchwi
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 4 jaja
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g bakalii – rodzynki i migdały
Babka z marchwią
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przygotowanie tego ciasta jest z pewnością bardzo proste. Na początku zetrzyj marchew na drobnej tarce i odciśnij sok.
Krok 2:
Następnie masło utrzyj z cukrem do białości, dodaj jaja i cały czas ucierając dosyp wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj marchew i posypane mąką bakalie: rodzynki opłukane i osuszone, migdały, obrane ze skórki i zmielone.
Krok 3:
Przygotowaną masę przelej do formy do baby posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz babkę 60 minut w 180°C na środkowej kratce w piekarniku. Grzanie góra – dół.
Krok 4:
Gotową babkę możesz polać lukrem królewskim tu znajdziesz przepis >LUKIER KRÓLEWSKI<
Możesz również udekorować ciasto skórką pomarańczową tak jak ja, lub rozpuszczoną czekoladą czy bakaliami.
Babka z marchwią
Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Z pewnością na wszystkie odpowiem.
Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.