X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaWielkanoc

Babka z marchwią

Babka z marchwią to przepis na idealne Wielkanocne ciasto. Spotkałam się również z nazwą ,,ciasto szklankowe” ponieważ wszystkie składniki można odmierzyć w szklankach. Dodam jeszcze, że ciasto zapewne posmakuje wszystkim od dzieci po dorosłych. Moje córki wręcz je uwielbiają szczególnie Marysia. Baba z białek z makiem z pewnością zawsze pięknie się prezentują, dobrze smakuje i znika ze stołu do ostatniego kęsa.  

BABKA Z MARCHWIĄ

Ilość porcji: 4-6

Czas przygotowania: 40 minut 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g marchwi
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 jaja
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g bakalii – rodzynki i migdały

Babka z marchwią

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Przygotowanie tego ciasta jest z pewnością bardzo proste. Na początku zetrzyj marchew na drobnej tarce i odciśnij sok. 

Krok 2:

Następnie masło utrzyj z cukrem do białości, dodaj jaja i cały czas ucierając dosyp wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj marchew i posypane mąką bakalie: rodzynki opłukane i osuszone, migdały, obrane ze skórki i zmielone.

Krok 3:

Przygotowaną masę przelej do formy do baby posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz babkę 60 minut w 180°C na środkowej kratce w piekarniku. Grzanie góra – dół. 

Krok 4:

Gotową babkę możesz polać lukrem królewskim tu znajdziesz przepis >LUKIER KRÓLEWSKI<

Możesz również udekorować ciasto skórką pomarańczową tak jak ja, lub rozpuszczoną czekoladą czy bakaliami. 

Babka z marchwią

Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Z pewnością na wszystkie odpowiem.

Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również