X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Babka z marchwią

Składniki

  • 300 g mąki
  • 150 g marchwi
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jaja
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g bakalii - rodzynki i migdały

Sposób przygotowania

Ucieramy marchew na drobnej tarce i odciskamy sok. Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy jaja i cały czas ucierając dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy marchew i posypane mąką bakalie: rodzynki opłukane i osuszone, migdały, obrane ze skórki i zmielone. Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i wsadzamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również