X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z ziemniaków

Placki ziemniaczane z boczkiem i kiełbasą

Placki ziemniaczane z boczkiem i kiełbasą . W przepisie jest jeden składnik który sprawi, że twoje placki będą najlepsze na świecie! Sprawdź cały przepis! Dodam jeszcze, że placki ziemniaczane to z pewnością idealna propozycja na obiad dla Twoich najbliższych. Zapewne zawsze pięknie się prezentują, dobrze smakuje i znika ze stołu do ostatniego kęsa. Idealne połączenie ziemniaków, cebuli, boczku i kiełbasy podbije nie jedno serce. Placki niewątpliwie pasuje do wszystkich gulaszy i sosów. Można ją również podawać z kwaśną śmietaną. Jeśli lubisz jeść placki na słodko, czego nie rozumiem możesz je zrobić bez czosnku, cebuli, boczku i kiełbasy. Smacznego 😉 

PLACKI ZIEMNIACZANE Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ 

Ilość porcji: 8-10

Czas przygotowania: 25 minut + 60 minut pieczenia

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków obranych np. Sifra, agnes, augusta, bryza, gracja, omega, jurata, finezja lub innych z dużą zawartością skrobi
  • 250 g boczku wędzonego
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 cebule (220 g)
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • olej np. rzepakowy
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku

Placki ziemniaczane z boczkiem i kiełbasą

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początku boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Boczek i kiełbasę wrzuć na patelnię wlej łyżkę oleju i smaż na średnim ogniu. 

Krok 2:

W czasie gdy kiełbasa i boczek się smażą pokrój drobno cebulę i czosnek, a następnie dodaj do smażonego mięsa. Smaż wszystko razem do czasu, aż cebula zmięknie. 

Krok 3:

Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce do ziemniaków. Jeśli wody jest bardzo dużo możesz zebrać nadmiar łyżką. Nie ma potrzeby odciskania ziemniaków. Do startych ziemniaków dodaj wszystkie składniki: przesmażoną cebulę z boczkiem i kiełbasą, jajko, śmietanę, mąkę i przyprawy. Na koniec wszystko dokładnie wymieszaj. 

Krok 4:

Łyżką nakładaj masę ziemniaczaną na rozgrzany olej. Smaż na patelni po 2- 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu placki układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z na nadmiaru oleju. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i koperkiem lub pietruszką. 

Placki ziemniaczane z boczkiem i kiełbasą

Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Chętnie na wszystkie odpowiem.

Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. >Do startych ziemniaków dodaj wszystkie składniki: przesmażoną cebulę z boczkiem i kiełbasą, jajko, śmietanę, mąkę i przyprawy.

    Jakie przyprawy? W rozpisce u góry przepisu nie ma nawet soli ani pieprzu. I który składnik ma unajlepsić moje placki? Chodzi o śmietanę w masie ziemniaczanej?

Sprawdź również