Dania głównePotrawy z ziemniaków
Placki ziemniaczane z boczkiem i kiełbasą
Placki ziemniaczane z boczkiem i kiełbasą . W przepisie jest jeden składnik który sprawi, że twoje placki będą najlepsze na świecie! Sprawdź cały przepis! Dodam jeszcze, że placki ziemniaczane to z pewnością idealna propozycja na obiad dla Twoich najbliższych. Zapewne zawsze pięknie się prezentują, dobrze smakuje i znika ze stołu do ostatniego kęsa. Idealne połączenie ziemniaków, cebuli, boczku i kiełbasy podbije nie jedno serce. Placki niewątpliwie pasuje do wszystkich gulaszy i sosów. Można ją również podawać z kwaśną śmietaną. Jeśli lubisz jeść placki na słodko, czego nie rozumiem możesz je zrobić bez czosnku, cebuli, boczku i kiełbasy. Smacznego 😉
PLACKI ZIEMNIACZANE Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ
Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 25 minut + 60 minut pieczenia
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków obranych np. Sifra, agnes, augusta, bryza, gracja, omega, jurata, finezja lub innych z dużą zawartością skrobi
- 250 g boczku wędzonego
- 200 g wędzonej kiełbasy
- 50 g mąki pszennej
- 2 cebule (220 g)
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 4 ząbki czosnku
- olej np. rzepakowy
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 1 łyżka majeranku
Placki ziemniaczane z boczkiem i kiełbasą
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początku boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Boczek i kiełbasę wrzuć na patelnię wlej łyżkę oleju i smaż na średnim ogniu.
Krok 2:
W czasie gdy kiełbasa i boczek się smażą pokrój drobno cebulę i czosnek, a następnie dodaj do smażonego mięsa. Smaż wszystko razem do czasu, aż cebula zmięknie.
Krok 3:
Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce do ziemniaków. Jeśli wody jest bardzo dużo możesz zebrać nadmiar łyżką. Nie ma potrzeby odciskania ziemniaków. Do startych ziemniaków dodaj wszystkie składniki: przesmażoną cebulę z boczkiem i kiełbasą, jajko, śmietanę, mąkę i przyprawy. Na koniec wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Łyżką nakładaj masę ziemniaczaną na rozgrzany olej. Smaż na patelni po 2- 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu placki układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z na nadmiaru oleju. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i koperkiem lub pietruszką.
Placki ziemniaczane z boczkiem i kiełbasą
Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Chętnie na wszystkie odpowiem.
Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
>Do startych ziemniaków dodaj wszystkie składniki: przesmażoną cebulę z boczkiem i kiełbasą, jajko, śmietanę, mąkę i przyprawy.
Jakie przyprawy? W rozpisce u góry przepisu nie ma nawet soli ani pieprzu. I który składnik ma unajlepsić moje placki? Chodzi o śmietanę w masie ziemniaczanej?
Już poprawiłem miałem na myśli sól, pieprz i majeranek.
Znakomite