Potrawy wegetariańskieSałatkiŚniadaniaWielkanoc
Wegańska sałatka jarzynowa
Zdradzam mój przepis na idealne wegańskie święta wielkanocne. Łapcie recepturę i nie krępujcie się z niej gotować, albowiem wegańska sałatka jarzynowa z tego przepisu jest wielce smakowita. Do potrawy skorzystałem z mojego z pewnością ulubionego wegańskiego majonezu od Roleskiego. Smak wyraźny dzięki dodatkom aromatycznej musztardy i octu winnego. Kremowa konsystencja to bez wątpienia zasługa oleju rzepakowego.
WEGAŃSKA SAŁATKA JARZYNOWA
Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 30 minut gotowania + 20 minut przygotowanie
Składniki:
- 4 duże marchewki
- 1 duża pietruszka korzeń
- 200 g selera korzeń (ćwiartka)
- 2 duże ziemniaki (300 g)
- 70 g pora (15 cm kawałek)
- 200 g ogórków kiszonych (4 sztuki)
- 1 jabłko (kwaśne) np. szara reneta
- mała puszka zielonego groszku (200 g)
- 2 łyżki musztardy stołowej
- 6 łyżek majonezu wegańskiego mi najbardziej smakuje majonez Roleskiego
- sól
- pieprz czarny
Wegańska sałatka jarzynowa
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Marchew, pietruszkę, seler obierz. Przełóż do garnka z ziemniakami w „mundurkach”. Zalej zimną wodą. Gotuj do prawie całkowitej miękkości 30 minut. Odstaw do wystudzenia.
Krok 2:
Następnie jabłka, ogórki kiszone i pora pokrój w drobną kostkę. Groszek odcedź z zalewy. Ziemniaki obierz ze skórki.
Krok 3:
Na koniec ugotowane, ostudzone warzywa pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski. Dodaj wegański majonez, musztardę oraz sól i pieprz do smaku.
Następnie całość wymieszaj, podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wegańska sałatka jarzynowa
Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Chętnie na wszystkie odpowiem.
Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Wegańską sałatkę jarzynową kiedyś robiłam. A przyprawiałam wegańskim majonezem z ryżu, na który znalazłam przepis w książce z wegetariańskimi przepisami. Niedawno zamieściłam ten przepis na moim blogu kulinarneabc.pl