Tradycyjny barszcz biały to tradycyjna i bez wątpienia jedna z najsmaczniejszych zup. Przygotujesz ją w zaledwie kilka chwil. Dodatkowo barszcz biały smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Najważniejszy w tym daniu jest zakwas, który w odróżnieniu od zakwasu żytniego na żur robi się z pszennej mąki.
BARSZCZ BIAŁY
Składniki:
- 100 g marchewki
- 60 g selera
- 1 cebula
- 4 pętka białej kiełbasy
- 20 g oleju
- ząbek czosnku
- łyżeczka majeranku
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 400 g zakwasu na barszcz biały
- 100 g śmietanki 18% np. UHT
- łyżka chrzanu
- 200 g ziemniaków
- 2 l wody
- sól, pieprz
Barszcz biały
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początku marchew, pietruszkę, seler pokrój w mniejsze kawałki. Następnie do garnka wlej wywar, dodaj warzywa. Gotuj 15 minut na średnim ogniu z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego.
Krok 2:
Następnie na patelni rozgrzej olej roślinny, podsmaż kiełbasę pokrojoną w plasterki. Kiedy się zrumieni wsyp cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Smaż jeszcze kilka minut mieszając od czasu do czasu.
Krok 3:
Na koniec podsmażoną kiełbasę i cebulę z czosnkiem przełóż do garnka. Dodaj majeranek oraz ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Gotuj 15-20 minut do miękkości ziemniaków.
Krok 4:
Kończąc wymieszaj zakwas ze śmietaną i chrzanem. Zahartuj mieszaninę kilkoma łyżkami zupy, wlej do garnka. Następnie barszcz biały doprowadź do lekkiego wrzenia, dopraw solą i czarnym pieprzem.
Tradycyjny barszcz biały
Więcej pysznych, propozycji na dania główne znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Witam,
wlać wywar czy wodę?
Jak w przepisie – woda.