Przepis
Zupy
Zupa ogonowa
Składniki
- 2 l wywaru lub wody
- 500 g ogona wołowego
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 125 ml przecieru pomidorowego
- 150 g pieczarek
- 1 łyżka mąki
- kilka łyżek oleju
- 1 łyżka masła
- tymianek, gałka muszkatołowa, papryka mielona
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- ew. 100 ml madery
- ew. 2–3 kostki rosołowe
Sposób przygotowania
Ogon myjemy, kroimy na kawałki i rzucamy na gorący olej, gdy się zrumieni, zalewamy wywarem i gotujemy. Warzywa oraz pieczarki czyścimy, myjemy, płuczemy, obieramy i kroimy w plasterki, smażymy na oleju. Dodajemy pod koniec gotowania do zupy wszystkie warzywa i przyprawy. Przygotowujemy zasmażkę z mąki i tłuszczu. Do zupy dolewamy na koniec przecier pomidorowy, ew. wino i zasmażkę. Zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.