X

Czego szukasz?

Przepis

Omlet biszkoptowy to ciekawa odmiana popularnego omleta, która zaskoczy Twoje kubki smakowe swoją lekkością i delikatnością. Przygotowanie tego dania jest proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością zachwyci nie tylko Ciebie, ale i Twoich bliskich. Oto przepis na omlet biszkoptowy krok po kroku:

Omlet biszkoptowy

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka rodzynek, cukier do posypania, bita śmietana, skórka starta z cytryny

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Najpierw oddziel białka od żółtek. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.

Krok 2:

Połącz delikatnie ubite żółtka z pianą z białek. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Jeśli chcesz nadać omletowi biszkoptowy smak, dodaj również rodzynki i skórkę startą z cytryny.

Krok 3:

Na patelni rozgrzej masło. Gdy będzie już roztopione, wlej na nią przygotowaną masę.

Krok 4:

Smaż omlet na silnym ogniu, aż spód się zrumieni. Gdy omlet będzie gotowy z jednej strony, delikatnie go złóż na pół.

Krok 5:

Po chwili przekładaj omlet na talerz.

Ten przepyszny omlet biszkoptowy można również wylać do płaskiej formy i upiec w piekarniku. Wtedy przybierze on kształt uroczego grzybka, który można podać na wiele sposobów. Można go zawinąć, smarując wcześniej farszem lub pokroić w plastry i podać z sosem.

Jeśli decydujesz się na wersję słodką omleta, możesz podać go z różnymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, konfitury, lody, bita śmietana lub cukier i cynamon.

Omlet biszkoptowy to nie tylko smaczny sposób na szybkie i pożywne śniadanie, ale także pomysł na oryginalne danie na lunch lub kolację. Spróbuj go już dziś i delektuj się jego wyjątkowym smakiem!

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również