Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Sałatka ze szparagów wiosenna
Składniki
- 500 g szparagów
- 100 g zielonego groszku (świeżego lub z puszki)
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1 łyżka świeżej rzeżuchy
- 2 łyżki majonezu
- 150 ml jogurtu lub śmietany
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Po odcedzeniu kroimy szparagi na kilkucentymetrowe kawałki. Groszek odcedzamy z zalewy, a świeży podgotowujemy ok. 5 minut i również osączamy. Szparagi łączymy z groszkiem, przekładamy do salaterki. Przygotowujemy sos. Mieszamy majonez, jogurt lub śmietanę z przyprawami, sokiem z cytryny oraz posiekanym szczypiorkiem i pietruszką. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy rzeżuchą, dekorujemy ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo. W wersji świątecznej możemy do sałatki dodać 100 g szynki pokrojonej w kostkę.