Przepis
Dania główneDrób
Gęś z jabłkami i żurawiną
Gęś z jabłkami i żurawiną to idealny pomysł na obiad w Święto Niepodległości. Listopad i grudzień to najlepszy moment aby zaserwować ten pyszny drób. Najlepiej jest zakupić całą gęś, wykroić uda i piersi a pozostałe elementy przeznaczyć na aromatyczny rosół. Wbrew pozorom mięso z gęsi należy do stosunkowo chudych – zawiera około 3-6% tłuszczu, a także duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega 3 i omega 6. Pełnowartościowego białka i oraz witamin z grupy E i B oraz A. Poniżej znajdziesz dokładny przepis na udka z gęsi i przekonasz się, że przygotowanie tego mięsa to nic trudnego.
Nie każdy wie, że w dawnych czasach gęsiom przypisywano moce nadprzyrodzone – kontakty z zaświatami i moc wróżbiarską. W średniowieczu na podstawie zachowania tych zwierząt starano się przewidzieć przyszłość. Szukano odpowiedzi jaka będzie pogoda i czy następny rok będzie pomyślny, czy wręcz przeciwnie. Wróżono z zawartości żołądka, a nawet ziaren znalezionych w gęsim przełyku.
Innym przeznaczeniem tych szlachetnych ptaków było ostrzeganie przed zbliżającym się niebezpieczeństwem. Rzymianie woleli w domu trzymać gęgające gęsi, zamiast psów obronnych. Podobno lepiej sprawdzały się one przy ostrzeganiu przed intruzami. Co ciekawe, ten zwyczaj wywodził się z historii jaka miała miejsce w 390 roku p.n.e. Wówczas to Kapitol opierał się najazdowi Galów z doliny Padu.
Jeśli chcesz zobaczyć inny mój przepis na gęś —>KLIKNIJ TU<—
Gęś z jabłkami i żurawiną
Składniki:
- 4 udka z gęsi np. białej kołudzkiej
- 4 jabłka np. szara reneta
- 3 łyżki żurawiny ze słoika do dekoracji
Marynata:
- 4 utarte ząbki czosnku
- 1 łyżka utartego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso przełóż do dużego naczynia najlepiej żaroodpornego. Następnie natrzyj składnikami marynaty. Jabłka umyj i pokrój na cząstki. W rezultacie powinieneś otrzymać 8 cząstek z każdego jabłka. Gęś obłóż cząstkami jabłek w naczyniu żaroodpornym.Krok 2:
Piecz przez 20-25 minut w 220°C, aż skórka się zrumieni. Następnie zmniejsz temperatura do 160°C i piecz 60 minut.Krok 3:
Gęś z jabłkami i żurawiną podawaj z pieczonymi ziemniakami lub kaszą z grzybami leśnymi.Nie każdy wie, że w dawnych czasach gęsiom przypisywano moce nadprzyrodzone – kontakty z zaświatami i moc wróżbiarską. W średniowieczu na podstawie zachowania tych zwierząt starano się przewidzieć przyszłość. Szukano odpowiedzi jaka będzie pogoda i czy następny rok będzie pomyślny, czy wręcz przeciwnie. Wróżono z zawartości żołądka, a nawet ziaren znalezionych w gęsim przełyku.
Innym przeznaczeniem tych szlachetnych ptaków było ostrzeganie przed zbliżającym się niebezpieczeństwem. Rzymianie woleli w domu trzymać gęgające gęsi, zamiast psów obronnych. Podobno lepiej sprawdzały się one przy ostrzeganiu przed intruzami. Co ciekawe, ten zwyczaj wywodził się z historii jaka miała miejsce w 390 roku p.n.e. Wówczas to Kapitol opierał się najazdowi Galów z doliny Padu.
Jeśli chcesz zobaczyć inny mój przepis na gęś —>KLIKNIJ TU<—