X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Gęś z jabłkami i żurawiną

Gęś z jabłkami i żurawiną to idealny pomysł na obiad w Święto Niepodległości. Listopad i grudzień to najlepszy moment aby zaserwować ten pyszny drób. Najlepiej jest zakupić całą gęś, wykroić uda i piersi a pozostałe elementy przeznaczyć na aromatyczny rosół. Wbrew pozorom mięso z gęsi należy do stosunkowo chudych – zawiera około 3-6% tłuszczu, a także duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega 3 i omega 6. Pełnowartościowego białka i oraz witamin z grupy E i B oraz A. Poniżej znajdziesz dokładny przepis na udka z gęsi i przekonasz się, że przygotowanie tego mięsa to nic trudnego.

Gęś z jabłkami i żurawiną

Składniki:

  • 4 udka z gęsi np. białej kołudzkiej
  • 4 jabłka np. szara reneta
  • 3 łyżki żurawiny ze słoika do dekoracji

Marynata:

  • 4 utarte  ząbki czosnku
  • 1 łyżka utartego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Mięso przełóż do dużego naczynia najlepiej żaroodpornego. Następnie natrzyj składnikami marynaty. Jabłka umyj i pokrój na cząstki. W rezultacie powinieneś otrzymać 8 cząstek z każdego jabłka. Gęś obłóż cząstkami jabłek w naczyniu żaroodpornym.

Krok 2:

Piecz przez 20-25 minut w 220°C, aż skórka się zrumieni. Następnie zmniejsz temperatura do 160°C i piecz 60 minut.

Krok 3:

Gęś z jabłkami i żurawiną podawaj z pieczonymi ziemniakami lub kaszą z grzybami leśnymi.

Nie każdy wie, że w dawnych czasach gęsiom przypisywano moce nadprzyrodzone – kontakty z zaświatami i moc wróżbiarską. W średniowieczu na podstawie zachowania tych zwierząt starano się przewidzieć przyszłość. Szukano odpowiedzi jaka będzie pogoda i czy następny rok będzie pomyślny, czy wręcz przeciwnie. Wróżono z zawartości żołądka, a nawet ziaren znalezionych w gęsim przełyku.

Innym przeznaczeniem tych szlachetnych ptaków było ostrzeganie przed zbliżającym się niebezpieczeństwem. Rzymianie woleli w domu trzymać gęgające gęsi, zamiast psów obronnych. Podobno lepiej sprawdzały się one przy ostrzeganiu przed intruzami. Co ciekawe, ten zwyczaj wywodził się z historii jaka miała miejsce w 390 roku p.n.e. Wówczas to Kapitol opierał się najazdowi Galów z doliny Padu.

Jeśli chcesz zobaczyć inny mój przepis na gęś —>KLIKNIJ TU<—

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również