Przepis
Drób
Konfitowana gęś z tymiankiem i rozmarynem
Składniki
- 2 udka i 2 piersi z gęsi
- 1 l oleju roślinnego
- sól, pieprz
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 1 główka czosnku
Sposób przygotowania
Udka i piersi gęsie przełóż do miski dość ściśle, natrzyj solidnie solą i pieprzem. Obłóż ziołami i czosnkiem, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.
W garnku zacznij podgrzewać olej. Mięso oczyść z marynaty i przełóż do tłuszczu.
Olej nie powinien się gotować tylko delikatnie mrugać, przez około dwie godziny. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości.
Udka można wystudzić i przed podaniem delikatnie podsmażyć, wtedy mięso jest miękkie a skórka chrupiąca,
Podawaj z ziemniakami puree i żurawiną.