Miękka, aromatyczna i soczysta – taka właśnie jest konfitowana gęś. Dzięki powolnemu gotowaniu w tłuszczu nabiera delikatności i głębokiego, ziołowego smaku. To danie, które idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu, jak i bardziej uroczystej okazji. Dodatek czosnku, tymianku i rozmarynu sprawia, że mięso gęsi zyskuje wyjątkowy charakter. Podana z klasycznym puree ziemniaczanym i żurawiną, konfitowana gęś tworzy harmonijną, ponadczasową kompozycję smaków
Konfitowana gęś z tymiankiem i rozmarynem – tradycyjna elegancja na talerzu
Składniki:
- 2 udka i 2 piersi z gęsi
- 1 litr oleju roślinnego
- sól i pieprz
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 1 główka czosnku, przekrojona w poprzek
Sposób przygotowania
Krok 1
Mięso dokładnie osusz. Przełóż do miski, natrzyj solą i pieprzem. Obłóż ziołami, przekrojonym czosnkiem i liśćmi laurowymi. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
Krok 2
Następnego dnia oczyść mięso z ziół. W dużym garnku zacznij powoli podgrzewać olej. Temperatura powinna być niska – tłuszcz nie może się gotować, a jedynie lekko „mrugać”.
Krok 3
Włóż mięso do ciepłego oleju, tak aby było całkowicie przykryte. Następnie gotuj na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny, aż stanie się miękkie i będzie odchodzić od kości.
Krok 4
Po ugotowaniu możesz od razu podać mięso lub – dla uzyskania chrupiącej skórki – krótko obsmaż na suchej patelni tuż przed podaniem.
Krok 5
Na koniec konfitowaną gęś serwuj z klasycznym ziemniaczanym puree i łyżką żurawiny. To połączenie klasyczne i zawsze trafione.
Wskazówki i modyfikacje
- Do konfitowania możesz użyć także tłuszczu gęsiego, jeśli masz go pod ręką.
- Jeśli chcesz wzbogacić smak, możesz dodać do oleju kawałek cynamonu lub kilka ziaren jałowca.
- Mięso po konfitowaniu możesz przechowywać w tłuszczu w lodówce nawet przez kilka dni.
- Zamiast żurawiny sprawdzi się też pieczone jabłko lub konfitura z cebuli.
Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<