X

Czego szukasz?

Przepis
Drób

Konfitowana gęś z tymiankiem i rozmarynem

Miękka, aromatyczna i soczysta – taka właśnie jest konfitowana gęś. Dzięki powolnemu gotowaniu w tłuszczu nabiera delikatności i głębokiego, ziołowego smaku. To danie, które idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu, jak i bardziej uroczystej okazji. Dodatek czosnku, tymianku i rozmarynu sprawia, że mięso gęsi zyskuje wyjątkowy charakter. Podana z klasycznym puree ziemniaczanym i żurawiną, konfitowana gęś tworzy harmonijną, ponadczasową kompozycję smaków

Konfitowana gęś z tymiankiem i rozmarynem – tradycyjna elegancja na talerzu

Składniki:

  • 2 udka i 2 piersi z gęsi
  • 1 litr oleju roślinnego
  • sól i pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 1 główka czosnku, przekrojona w poprzek

Sposób przygotowania

Krok 1

Mięso dokładnie osusz. Przełóż do miski, natrzyj solą i pieprzem. Obłóż ziołami, przekrojonym czosnkiem i liśćmi laurowymi. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.

Krok 2

Następnego dnia oczyść mięso z ziół. W dużym garnku zacznij powoli podgrzewać olej. Temperatura powinna być niska – tłuszcz nie może się gotować, a jedynie lekko „mrugać”.

Krok 3

Włóż mięso do ciepłego oleju, tak aby było całkowicie przykryte. Następnie gotuj na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny, aż stanie się miękkie i będzie odchodzić od kości.

Krok 4

Po ugotowaniu możesz od razu podać mięso lub – dla uzyskania chrupiącej skórki – krótko obsmaż na suchej patelni tuż przed podaniem.

Krok 5

Na koniec konfitowaną gęś serwuj z klasycznym ziemniaczanym puree i łyżką żurawiny. To połączenie klasyczne i zawsze trafione.

Wskazówki i modyfikacje

  • Do konfitowania możesz użyć także tłuszczu gęsiego, jeśli masz go pod ręką.
  • Jeśli chcesz wzbogacić smak, możesz dodać do oleju kawałek cynamonu lub kilka ziaren jałowca.
  • Mięso po konfitowaniu możesz przechowywać w tłuszczu w lodówce nawet przez kilka dni.
  • Zamiast żurawiny sprawdzi się też pieczone jabłko lub konfitura z cebuli.
  • Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

    Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również