Przepis
Potrawy z ziemniaków
Kotlety ziemniaczane
Składniki
- 350 g ostudzonych ziemniaków puree , mogą być z poprzedniego dnia
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka curry
- 2 utarte ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 płaska łyżka mąki pszennej + do obtoczenia kotletów
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki dodaj do ziemniaków. Wymieszaj, dopraw do smaku. Uformuj kotlety, obtocz je w mące i smaż na średnio rozgrzanym oleju przez 5-6 minut. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Użyłem ziemniaków odmiany Gala.
Porcja na 4-5 kotletów.