Przepis
Zupy
Krem marchewkowy
Składniki
- 1 kg marchewki, obranej i posiekanej w plastry
- 2 duże cebule pokrojone w grubą kostkę
- 200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- ew. 2 łyżki zieleniny np. kolendry
- 1 bagietka
- oliwa do skropienia grzanek
Sposób przygotowania
Ustaw garnek na małym ogniu i wlej do niego oliwę. Dodaj cebulę i zeszklij ją, mieszając przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj marchewkę i całość zamieszaj. Podduś przez chwilę. Wlej bulion i sok z pomarańczy. Gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj koncentrat. Gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij garnek z ognia, całość zmiksuj na gładką masę. Doprowadź z powrotem do lekkiego wrzenia i dopraw solą i pieprzem. Jeśli zupę chcesz podać z grzankami. Bagietkę potnij na kromki i skrop oliwą. Przesmaż na patelni lub upiecz w piekarniku na złoto.