W dzisiejszą kulinarną podróż zabiorę Was do europejskiego kraju wielu kultur, który słynie z tradycji serowej. I chociaż nie o serze dziś mowa to trudno z Francją nie skojarzyć jednej z ważniejszych w naszym domu potraw, czyli tarta z łososiem. Moje dziewczyny uwielbiają to kruche ciasto w połączeniu ze słodkim środkiem w postaci deseru. Ja jednak będę obrońcom tart na słono i przedstawię Wam jedną z moich ulubionych, z nadzieniem śmietanowym, ze świeżym szpinakiem i aromatycznym łososiem. Ciasto powinno być kruche i delikatne, aby nie przyćmić kompozycji, która stanowi środek potrawy. A jeśli uda Wam się zachować kawałek na później, na zimno smakuje równie dobrze, nie zapomnijcie o połączeniu ze szklanką schłodzonej Coca-Coli.
Tarta z łososiem
Składniki:
Ciasto (spód tarty)
- 120 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 220 g mąki np. pszennej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
Farsz:
- 250 g szpinaku np. mrożony
- 200 g filetu z łososia
- 1 mała drobno posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
- 100 ml śmietany 18%
- 100 g sera np. żółtego
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Krok 1:
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, sól, śmietanę i żółtko. Następnie wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez 2 godziny.
Krok 2:
Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia.
Krok 3:
Ułóż na cieście papier do pieczenia i wysyp na wierzch groch lub fasolę. Robimy to po to, aby ciasto zbytnio nie urosło. Tak przygotowaną formę z ciastem piecz 10 minut następnie zdejmij papier do pieczenia z fasolą lub grochem i piecz 5 minut. Do zrumienienia.
Krok 4:
Na oleju usmaż cebulę i dodaj do niej szpinak. Wszystko duś ok 3-4 minuty , na koniec dodaj czosnek i śmietanę. Następnie łososia pokrój w paski, skrop cytryną i dopraw solą i pieprzem. Gotowy szpinak i łososia ułóż ma upieczonym cieście francuskim. Na koniec posyp startym serem i piecz 20 minut w 180°C
Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl )
Więcej inspiracji na pyszne tarty znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.
Z coca colą ? Pyszna tarta z badziewnym popiciem =/
Tarta nie jest z coca colą. Przepis swego czasu znajdował się pod etykietą.
mrożony szpinak?? a na zdjęciu jak nic w składnikach jest świeży…
coś tu nie gra.
Możesz zrobić z mrożonego i ze świeżego jak wolisz.