Lubicie pierniczki? A pieczecie je na święta? My uwielbiamy, rodzinnie wcinamy, rodzinnie też pieczemy. Co roku angażujemy nasze dziewczynki do pomocy, przy robieniu i przy dekorowaniu. Jest przy tym dużo śmiechu i zabawy. W tym roku do klasycznych pierników dołącza nowy przepis na pierniczki z witrażem. Pyszne są! Musicie koniecznie spróbować i nie zapomnijcie dać znać w komentarzu jak smakowały.
PIERNICZKI Z WITRAŻEM
Składniki:
- 400 g mąki np. pszennej
- 40 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g miodu np. lipowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 100 g kolorowych landrynek
Pierniczki z witrażem
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj ze sobą. Następnie powstałą kulkę zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na całą noc.
Krok 2:
Rozwałkuj ciasto na grubość ok 5 mm. Podziel je na dwie części, aby łatwiej się wałkowało. Przygotuj foremki do wykrawania ciastek w dwóch różnych wielkościach.
Krok 3:
W cieście dużą foremką wytnij ciasteczka. Następnie w środku każdego ciastka wytnij mniejszą foremką otwór. Tak przygotowane ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4:
Landrynki rozkrusz. Można tak jak ja bezpośrednio na desce do krojenia lub zawinięte w ścierkę. Do każdego otworu wsyp pokruszone landrynki, tak aby nie obsypać całych pierniczków, a jedynie środek.
Krok 5:
Pierniczki z okienkiem piecz w 180°C przez 15 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Uwaga! Nie podnoś gorących pierniczków poczekaj, aż ostygną.
Więcej inspiracji na pyszne ciasteczka i inne słodkości znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.