X

Czego szukasz?

Przepis

Lubicie pierniczki? A pieczecie je na święta? My uwielbiamy, rodzinnie wcinamy, rodzinnie też pieczemy. Co roku angażujemy nasze dziewczynki do pomocy, przy robieniu i przy dekorowaniu. Jest przy tym dużo śmiechu i zabawy. W tym roku do klasycznych pierników dołącza nowy przepis na pierniczki z witrażem. Pyszne są! Musicie koniecznie spróbować i nie zapomnijcie dać znać w komentarzu jak smakowały. 

Pierniczki z witrażem

Składniki:

  • 400 g mąki np. pszennej
  • 40 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g miodu np. lipowego
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 100 g kolorowych landrynek

Przygotowanie:

Krok 1:

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj ze sobą. Następnie powstałą kulkę zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na całą noc. 

Krok 2:

Rozwałkuj ciasto na grubość ok 5 mm. Podziel je na dwie części, aby łatwiej się wałkowało. Przygotuj foremki do wykrawania ciastek w dwóch różnych wielkościach.

Krok 3:

W cieście dużą foremką wytnij ciasteczka. Następnie w środku każdego ciastka wytnij mniejszą foremką otwór. Tak przygotowane ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 4:

Landrynki rozkrusz. Można tak jak ja bezpośrednio na desce do krojenia lub zawinięte w ścierkę. Do każdego otworu wsyp pokruszone landrynki, tak aby nie obsypać całych pierniczków, a jedynie środek.

Krok 5:

Pierniczki z okienkiem piecz w 180°C przez 15 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Uwaga! Nie podnoś gorących pierniczków poczekaj, aż ostygną. 

Więcej inspiracji na pyszne ciasteczka i inne słodkości znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również