X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 40 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g miodu
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 100 g kolorowych landrynek

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj ze sobą. Powstałą kulkę zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na całą noc. Do wykonania ciasteczek z okienkiem potrzebujesz jeszcze 100 g kolorowych landrynek. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 5 mm. Ja podzieliłam je na dwie części, aby łatwiej się wałkowało. Przygotuj foremki do wykrawania ciastek w dwóch różnych wielkościach. W cieście dużą foremką wytnij ciasteczka. Następnie w środku każdego ciastka wytnij mniejszą foremką otwór. Tak przygotowane ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki rozkrusz. Można tak jak ja bezpośrednio na desce do krojenia lub zawinięte w ściereczkę. Do każdego otworu wsyp pokruszone landrynki, tak aby nie obsypać całych pierniczków, a jedynie środek.Pierniczki z okienkiem piecz w 180°C przez 15 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia. Uwaga! Nie podnoś gorących pierniczków poczekaj, aż ostygną. 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również