Jajka faszerowaneWielkanoc
Jajka faszerowane rybą wędzoną i rzeżuchą
Wielkanoc jajkami stoi, chyba każdy z nas nie wyobraża sobie tych świąt bez faszerowanych jajek. Bez żurku z jajkiem, czy też bez sałatki warzywnej z jajkiem. Oraz bez pięknych pisanek, które ozdabiają stół świąteczny. Jajek faszerowanych jest tyle ile gospodyń w polskich domach. Klasyczne z majonezem, ze szczypiorkiem, z awokado, z pieczarkami, z papryką pieczona i mógłbym tak wymieniać i wymieniać. Dzisiaj mam dla Was jajka faszerowane rybą wędzoną i rzeżuchą. Pyszne, jestem przekonany, że i Was posmakują.
Jajka faszerowane rybą wędzoną i rzeżuchą
Składniki:
- 4 jajka z wolnego wybiegu
- 70 g łososia wędzonego na zimno + kilka małych kawałków do dekoracji
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu
- garść świeżej rzeżuchy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Jajka zalej zimną wodą, wsyp 2 łyżki soli. Kiedy woda zacznie się wrzeć, gotuj jeszcze 8-9 minut. Po tym czasie zalej zimną wodą, następnie odstaw do wystygnięcia. Obierz ze skorupek, przetnij ostrym nożem wzdłuż na pół. Na koniec delikatnie wyjmij żółtka z białek do miski.
Krok 2:
Aby przygotować farsz łososiowy żółtka zmiksuj z łososiem, następnie majonezem i chrzanem. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Krok 3:
Białka jajek poukładaj na talerzu. Za pomocą rękawa cukierniczego faszeruj jajka. Udekoruj rzeżuchą, cząstkami cytryny, na koniec kawałkami łososia
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram
Więcej pysznych pomysłów na wielkanocne przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<