Boże NarodzenieDania głównePierogi i kluskiRóżne przepisy
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami
Dziś podzielę się z Wami prostym i sprawdzonym przepisem na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Przepisem z pewnością idealnym dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z lepieniem jak i tych którzy szukają lepszego przepisu. Ten klasyczny smak, połączony z łatwością przygotowania, sprawi, że dzięki temu Wasze pierogi staną się prawdziwym hitem na domowym stole.
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami.
Przepis na ok. 50 pierogów.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (3 szklanki )
- 1 łyżeczka soli
- 50 g masła
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 100-150 ml gorącej wody
Farsz:
- 800 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów np. podgrzybków
- 2 cebule
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju np. lnianego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Grzyby namocz w ciepłej wodzie przez co najmniej 2 godziny, następnie nie wylewając wody odcedź i drobniutko posiekaj.
Krok 2:
W misce wymieszaj ręcznie lub z pomocą miksera planetarnego mąkę (500 g) z solą (1 łyżeczka). Dodaj masło (50g), żółtko (1 szt) i jajka (2 sz), zagniataj, stopniowo dodając gorącą wodę (100-150 ml), aż uzyskasz elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryte ściereczką odstaw na 30 minut.
Krok 3:
Kapustę (800 g) odciśnij, jeśli jest bardzo kwaśna, to wcześniej przelej ją wodą. Następnie zalej wodą tak aby kapusta była lekko przykryta, oraz wodą z moczenia grzybów, dodaj łyżkę masła i gotuj do miękkości, około 30 -45 minut.
Krok 4:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na pozostałym maśle. Dodaj posiekane grzyby i odciśniętą, drobno pokrojoną ugotowaną kapustę. Farsz wymieszaj dopraw do smaku solą oraz pieprzem i smaż aż do odparowania nadmiaru wody.
Krok 5:
Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrawaj foremką okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i dokładnie zlep brzegi sposobem na „falbankę” lub „szczypankę”.
Krok 6:
Pierogi wrzucaj do gotującej, posolonej wody, następnie po wypłynięciu gotuj dodatkowe 5 minut i wyjmuj łyżką cedzakową.
Na koniec pierogi podawaj z cebulką podsmażoną na ciemno złoto z dodatkiem oleju lnianego.
#Pierogi #PrzepisKuchenny #DomowaKuchnia #SmakiTradycji
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami
Podsumowując mam nadzieję, że zapiekanka wyszła obłędna! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<
Zawsze pierogi robiłam według przepisu swojego zmodyfikowanego odrobinę ale te pierogi są doskonałe. Trochę się bałam tego ciasta bo wyszło bardzo mięciutkie, ale po ugotowaniu zmieniłam zdanie, są rewelacyjne 🙂 Mój syn jest zajadaczem pierogów, tych spróbował i chyba będę musiała je schować, żeby do wigilii wytrzymały bo wyje wszystkie 🙂 Dobrze, ze trafiłam na ten przepis 🙂 Dziękuję i Spokojnych, radosnych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia życzę 🙂
Beato dziękuję, za komentarz myślę, że może on pomóc osobom które szukają idealnego przepisu na ciasto pierogowe! Pozdrawiam i życzę zdrowych smacznych i wesołych Świąt!
Ciasto super 🙂 mięciutkie ,nie rozkleja się,rozpływa w ustach,a po przesmażeniu na pewno będą chrupiące .Farsz trochę zmodyfikowałam dodaję do całości mrożone gotowane borowiki:)Piękne zdjęcia jak zawsze 🙂
Dziękuję Małgorzato!!! Takie komentarze są bardzo miłe i motywują mnie do pracy! 🙂 Pozdrawiam
Jutro rano zabieram się za pierogi. W tym roku zrobię z Pana przepisu. Życzę najmilszych Świąt i cudownych smaków.
o u nas jutro też wielkie pierogowanie! Ja również życzę smacznych i wesołych świąt!!! 🙂
gotowanie z dziećmi to dla nich mega frajda! cudowne zdjęcie 🙂
Zdecydowanie tak! Moje córki codziennie coś pomagają w kuchni, uwielbiają to 🙂 Dziękuję
Witam, to będą moje pierwsze pierogi w życiu – samodzielnie wykonane. Zrobię je z Pana przepisu.
Mam pytanko ile mniej więcej pierogów wychodzi z tych składników?
Aniu wychodzi ok 50 sztuk. Oczywiście to zależy jakiej wielkości i grubości kola wycinasz, ale mi udało się zrobić 54 sztuki. Pozdrawiam i trzymam kciuki 🙂