X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania głównePierogi i kluskiRóżne przepisy

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami

Chociaż grudzień to dla mnie najbardziej pracowity miesiąc roku, to zawszę znajdę chwilę na rodzinne lepienie pierogów. Jak powszechnie wiadomo na świątecznych stołach królują przede wszystkim dania tradycyjne, nie inaczej jest u rodziny Kuroniów. Nie może zabraknąć klasyki a do takiej właśnie zaliczają się pierogi z kapustą i grzybami. Naszym sposobem, aby to danie zyskało niepowtarzalny wygląd jest unikatowy sposób lepienia tzw. „falbanka”. Od wielu lat dzielimy się kuchennymi obowiązkami: babcia smaży karpia, mama robi rybę w galarecie, siostra zajmuje się słodkościami. A my bez wątpienia jesteśmy sekcją mączną. Produkcję rozpoczynamy w weekend, kiedy dziewczynki są w domu. Ja zajmuję się przygotowaniem farszu, natomiast żeńska część rodziny ma za zadanie ugnieść ciasto. Kiedy wszystkie elementy są gotowe ruszamy do klejenia, to ulubiona czynność córek. W całej kuchni bez wątpienia zaczyna pachnieć grzybami, dłonie i fartuszki mamy całe w mące. Dopełnieniem tych cudownych chwil jest szklaneczka schłodzonej Coca-Coli.

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami


Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki np. pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 100-150 ml gorącej wody
Farsz:
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów podgrzybków
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju lnianego

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Grzyby namocz w ciepłej wody przez co najmniej 2 godziny, następnie drobniutko posiekaj.

Krok2:

Kapustę odciśnij, jeśli jest bardzo kwaśna, to wcześniej przelej ją wodą. Kapustę zalej wodą oraz wodą z moczenia grzybów, w taki sposób by ją przykrywała, dodaj łyżkę masła i gotuj do miękkości, około 30 minut.

Krok 3:

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na pozostałym maśle. Następnie dodaj posiekane grzyby i odciśnięto, drobno pokrojoną kapustę. Farsz wymieszaj dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Krok 4:

Mąkę przesiej, dodaj masło i zagnieć składniki do połączenia. Następnie wbij jajka i żółtko, wyrób. Powoli wlej gorącą wodę, całość wyrób na jednolite, gładkie ciasto. Następnie zawiń w folię i odstaw na 15-30 minut aby „odpoczęło”.

Krok 5:

Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajaj foremką okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i dokładnie zlep brzegi sposobem na „falbankę”.

Krok 6:

Pierogi wrzucaj do gotującej, posolonej wody, natępnie po wypłynięciu gotuj dodatkowe 5 minut i wyjmuj łyżką cedzakową.
Na koniec pierogi podawaj z cebulką podsmażoną na ciemno złoto z dodatkiem oleju lnianego.

Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl ).

Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. Zawsze pierogi robiłam według przepisu swojego zmodyfikowanego odrobinę ale te pierogi są doskonałe. Trochę się bałam tego ciasta bo wyszło bardzo mięciutkie, ale po ugotowaniu zmieniłam zdanie, są rewelacyjne 🙂 Mój syn jest zajadaczem pierogów, tych spróbował i chyba będę musiała je schować, żeby do wigilii wytrzymały bo wyje wszystkie 🙂 Dobrze, ze trafiłam na ten przepis 🙂 Dziękuję i Spokojnych, radosnych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia życzę 🙂

  2. Ciasto super 🙂 mięciutkie ,nie rozkleja się,rozpływa w ustach,a po przesmażeniu na pewno będą chrupiące .Farsz trochę zmodyfikowałam dodaję do całości mrożone gotowane borowiki:)Piękne zdjęcia jak zawsze 🙂

  3. Jutro rano zabieram się za pierogi. W tym roku zrobię z Pana przepisu. Życzę najmilszych Świąt i cudownych smaków.

  4. gotowanie z dziećmi to dla nich mega frajda! cudowne zdjęcie 🙂

  5. Witam, to będą moje pierwsze pierogi w życiu – samodzielnie wykonane. Zrobię je z Pana przepisu.
    Mam pytanko ile mniej więcej pierogów wychodzi z tych składników?

Sprawdź również