Desery
Galaretka truskawkowa
Składniki
- 500 g truskawek
- 300 g czereśni lub 200 g wiśni
- 150 g malin
- 750 ml soku wiśniowego
- 4 łyżki żelatyny
- 70 g cukru
Sposób przygotowania
Owoce myjemy, osączamy. Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy je na pół. Z wiśni lub czereśni usuwamy pestki, również je przepoławiamy. Owoce mieszamy lub układamy warstwami w salaterce lub formie do ciast, np.: z kominkiem. W kilku łyżkach zimnego soku rozpuszczamy żelatynę. Resztę soku podgrzewamy, dosładzamy (o ile jest taka potrzeba), dodajemy żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Po przestudzeniu zalewamy sokiem owoce i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wykładamy galaretkę z formy na talerz i przybieramy bitą śmietaną i świeżymi owocami. W ten sam sposób możemy otrzymać galaretkę zieloną: z winogron, jabłek, limonek i soku jabłkowego lub winogronowego, fioletową: z czarnej porzeczki i ciemnych winogron, czy żółtą: z cytryn, pomarańczy, gruszek i soku o odpowiednim kolorze.