Przepis
SosySosy ciepłe
Sos hiszpański
Składniki
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 400 ml wywaru ciemnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor lub 1 łyżka koncentratu
- 1 dodatkowa łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek przesmażamy na oliwie, aż do zeszklenia, dodajemy pomidora lub koncentrat i dusimy razem ok. 20 minut. Potem przecieramy przez sito. Z mąki i masła robimy zasmażkę. Jeśli chcemy żeby sos był ciemniejszy, robimy zasmażkę rumianą, prażąc na suchej patelni najpierw sucha mąkę. Do zasmażki dolewamy jednym płynnym ruchem wywar i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Wlewamy do sosu przetartą cebule z pomidorem, mieszamy, zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia doprawiamy. Możemy dodać jeszcze dodatkowa łyżeczkę masła.