Przepis
SosySosy ciepłe
Sos myśliwski
Składniki
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 300 ml wywaru jasnego
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- 15 g suszonych grzybów
- 50 g szynki lub wędzonki (może być z dziczyzny)
- 1 korniszon
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju
- mielona papryka, po kilka jagód: jałowca i ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy, majeranek, tymianek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody i po namoczeniu gotujemy. Odcedzamy i kroimy w paseczki. Wywar grzybowy studzimy. Ogórka oraz szynkę kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy aż do zeszklenia na łyżeczce oleju, mieszamy z koncentratem pomidorowym. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem wywar, połączony z 50 ml wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę z koncentratem, ogórka, szynkę, pokrojone grzyby, a także przyprawy (pieprz i jałowiec grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Taki sos podajemy głównie do dziczyzny.
@Beata: Wino dodajemy w ostatnich minutach, po dodaniu pieprzu i jałowca. Cebulę można przysmażyć na smalcu, zamiast na oleju (będzie bardziej aromatyczna). Do cebuli warto dodać ząbek czosnku. A do bulionu łyżeczkę ostrej musztardy (myśliwi kochają gorczycę). Nie należy rezygnować z maślanej zasmażki (jak w wielu innych przepisach). Sos idealnie pasuje do pampuchów, placków ziemniaczanych lub klusków śląskich. Przepis pana Jakuba trochę chaotyczny, ale gdy ten przepis ogarnąć, to wyjdzie całkiem niezły sos:)
Dziękuję za uwagi, ale przepis nie jest mój ale mojego Taty i nic nie będę zmieniał.
Pozdrawiam
A kiedy dodajemy czerwone wino??