Przepis
SosySosy ciepłe
Sos bakaliowy
Składniki
- po 20 g mąki i masła
- 350 ml wywaru jasnego
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 100 g śliwek suszonych bez pestek
- po 3 łyżki: orzechów włoskich lub laskowych, lub migdałów oraz rodzynek
- 2 łyżeczki miodu, 1 goździk
- szczypta gałki muszkatołowej lub imbiru
- 1 dodatkowa, łyżka masła
- sól, pieprz biały
Sposób przygotowania
Śliwki i rodzynki myjemy i osączamy. Śliwki kroimy w paseczki. Mąkę zrumieniamy na suchej patelni, dodajemy masło, następnie wywar i energicznie mieszając robimy sos podstawowy. Dodajemy do niego wino, rodzynki, pokrojone śliwki oraz posiekane orzechy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy sos miodem i przyprawami. Gotujemy. Cały czas mieszamy, po 5 minutach wkładamy dodatkową łyżkę masła, zdejmujemy sos z ognia, usuwamy goździk i podajemy.