Przepis
DróbPotrawy mięsne
Potrawka z kury w sosie koperkowym
Składniki
- 1 kura
- 2 l wywaru
- pęczek włoszczyzny
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
- ew. 1 suszony grzyb
- 1 pęczek koperku
- 150 ml śmietanki 12-18%
- 100 g mąki
- 100 g masła
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
Do wrzącego wywaru wkładamy podzieloną na części kurę i przyprawy. W zależności od wielkości kury gotujemy ją 2-4 godziny. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki włoszczyznę (możemy dodać też korzonki kopru ew. suszonego grzyba) i gotujemy jeszcze 30 minut. Wywar przecedzamy i odtłuszczamy. Mięso oddzielamy od kości, kroimy w kostkę lub palcami dzielimy na cząstki. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, którą rozprowadzamy wywarem. Dodajemy posiekany koperek i kawałki kury. Dusimy 5-10 minut. Doprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietanką.