X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy mięsne

Roladki z piersi kurczaka z grzybami

Składniki

  • 800 g piersi kurczaka
  • 250 g świeżych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki mielonej papryki
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka mleka
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Filety kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem, najlepiej przez folię, oprószamy solą i pieprzem. Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na łyżce oleju smażymy cebulę, grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i razem smażymy przez 15 minut. Można dodać łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Na każdy filet nakładamy farsz, rolujemy filet w roladkę i spinamy wykałaczką. Przed smażeniem roladki panierujemy najpierw w jajku roztrzepanym z łyżką mleka, a następnie w bułce tartej. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z wszystkich stron, aż roladki się zrumienią. Do panierki możemy dodać trochę ziaren sezamu lub użyć utłuczonych płatków kukurydzianych (bardzo lubią taką panierkę dzieci).

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również