Przepis
DróbPotrawy mięsne
Roladki z piersi kurczaka z grzybami
Składniki
- 800 g piersi kurczaka
- 250 g świeżych grzybów
- 1 cebula
- 1 jajko
- pół łyżeczki mielonej papryki
- 4 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka mleka
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Filety kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem, najlepiej przez folię, oprószamy solą i pieprzem. Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na łyżce oleju smażymy cebulę, grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i razem smażymy przez 15 minut. Można dodać łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Na każdy filet nakładamy farsz, rolujemy filet w roladkę i spinamy wykałaczką. Przed smażeniem roladki panierujemy najpierw w jajku roztrzepanym z łyżką mleka, a następnie w bułce tartej. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z wszystkich stron, aż roladki się zrumienią. Do panierki możemy dodać trochę ziaren sezamu lub użyć utłuczonych płatków kukurydzianych (bardzo lubią taką panierkę dzieci).