Przepis
Owoce morzaSałatki
Salata od hobotnice
Składniki
- 600 g mrożonych małych ośmiorniczek
- 1 czerwona cebula posiekana w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku utarte
- 1 pęczek pietruszki drobno posiekany
- 1 sałata masłowa umyta i porwana
- 2 cykorie radicchio podzielone na liście
- 150 g pomidorków cherry
- 2 łyżki octu białego winnego
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 80-90 ml oliwy
- ew. łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
W rondelku zagotuj osoloną wodę z liśćmi, zielem oraz pieprzem ziarnistym. Ośmiornice wrzuć do wrzątku i gotuj 2-3 minuty. W tym czasie w misce wymieszaj warzywa: sałatę, pomidorki i cykorię. Przygotuj sos zmieszaj posiekaną cebulę, czosnek, natkę z oliwą i dopraw solą i pieprzem. Ugotowane ośmiorniczki wymieszaj z sosem i polej nimi warzywa. Całość lekko wymieszaj. Do tak przygotowanej sałatki można ugotować ziemniaki w mundurkach.
Czym można zastąpić cykorie? Pozdrawiam
Użyj sałaty rzymskiej.