Desery
Wigilijne łamańce z makiem
Składniki
Ciasto
- 140-150 g mąki
- 100 g masła
- 40 g cukru pudru
- łyżka masła do posmarowania blachy
- 1 żółtko
Masa makowa
- 300 g maku
- 1 l mleka
- 500 g miodu
- 150 g rodzynek
- 150 g migdałów lub orzechów (włoskich, laskowych)
- laska wanilii
Sposób przygotowania
Zaczynamy od ciasta: na stolnicy siekamy masło, mąkę, żółtko i cukier. Pod koniec wyrabiamy ciasto rękami, zawijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy i wykrawamy prostokąciki o szerokości 2 cm, układamy na blasze posmarowanej masłem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180ºC na złoty kolor. Mak płuczemy, osączamy i zalewamy wrzącym mlekiem. Dodajemy laskę wanilii i podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając. Gotujemy mak ok. 20 minut, potem odcedzamy go, wyjmujemy wanilię i pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodny mak mielimy 3 razy. Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy i siekamy. Rodzynki płuczemy i moczymy w wodzie. Do zmielonego maku dodajemy płynny miód, migdały i odcedzone rodzynki. Dokładnie mieszamy. Oziębiamy w lodówce i podajemy z upieczonymi wcześniej kruchymi łamańcami.