Pieczone owoce z nutą octu balsamicznego to nieoczywisty deser, który bez wątpienia jest niebiańsko pyszny. Wystarczą dwie garście różnych owoców różowatych, czyli np. śliwki, brzoskwinie, morele, miód oraz chlust dobrego octu balsamicznego z Modeny oczywiście. Do wyjętych prosto z piekarnika, parujących owoców polecam gałkę lodów waniliowych lub np. śmietankowych. Pieczone owoce to szybkie i pyszne danie jak macie ochotę na coś słodkiego, ale nieoczywistego.
Pieczone owoce z nutą octu balsamicznego
Składniki:
- 600 g owoców, ja użyłem śliwek, brzoskwiń i moreli
- 4 łyżki miodu np. lipowego
- 3 łyżki octu balsamicznego, ja korzystam z Roleskiego
Dodatkowo:
- lody waniliowe lub np. śmietankowe
- prażone orzechy lub np. płatki kokosa
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Piekarnik rozgrzej do 200°C „góra – dół”.
Krok 2:
Owoce dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki, połówki lub np. ćwiartki. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, polej ulubionym miodem oraz octem balsamicznym. Wymieszaj, wstaw do piekarnika.
Krok 3:
Zapiekaj przez 25-30 minut. W trakcie owoce przemieszaj, aby się równomiernie upiekły.
Deser podawaj z lodami waniliowymi lub śmietankowymi. Dodatkowo możesz posypać owoce prażonymi orzechami lub płatkami kokosowymi. Pieczone owoce, możesz również podać w wersji crumble, czyli zapiekane z kruszonką na wierzchu.
Po więcej deserowych inspiracji zapraszam —>TUTAJ<—
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.