X

Czego szukasz?

Przepis
DeseryPotrawy wegetariańskie

Pieczone owoce z nutą octu balsamicznego

Pieczone owoce z nutą octu balsamicznego to nieoczywisty deser, który jest niebiańsko pyszny. Wystarczą dwie garście różnych owoców różowatych, czyli na przykład śliwki, brzoskwinie, morele, miód oraz chlust dobrego octu balsamicznego z Modeny oczywiście. Do wyjętych prosto z piekarnika, parujących owoców polecam gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych.

Pieczone owoce z nutą octu balsamicznego

Składniki:

Dodatkowo:
  • lody waniliowe lub śmietankowe
  • prażone orzechy lub płatki kokosa

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Piekarnik rozgrzej do 200°C „góra – dół”.

Krok 2:

Owoce umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki, połówki lub ćwiartki. Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej ulubionym miodem oraz octem balsamicznym. Wymieszaj, wstaw do piekarnika.

Krok 3:

Zapiekaj przez 25-30 minut. W trakcie owoce przemieszaj, aby się równomiernie upiekły.

Deser podawaj z lodami waniliowymi lub śmietankowymi. Dodatkowo możesz posypać owoce prażonymi orzechami lub płatkami kokosowymi. Pieczone owoce, możesz również podać w wersji crumble, czyli zapiekane z kruszonką na wierzchu.

Po więcej deserowych inspiracji zapraszam —>TUTAJ<—

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również