Przepis
DróbPotrawy mięsne
Stek z kurczaka z patelni z ananasem
Składniki
- 800 g piersi kurczaka
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- plastry ananasa z puszki (tyle, ile piersi)
- 100 ml syropu z ananasów z puszki
- 3 łyżeczki curry
- szczypta chilli
- sok z połowy cytryny
- olej
- sól
Sposób przygotowania
Z poszatkowanej cebuli, posiekanego czosnku, curry, jogurtu, chilli i soli przyrządzamy marynatę, w którą wkładamy lekko rozbite piersi. Trzymamy w marynacie od 3 do 12 godzin. Jeżeli jogurt jest mało kwaśny, możemy dodać sok z połowy cytryny. Mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po przewróceniu na drugą stronę na każdym steku układamy plaster ananasa, na patelnię wlewamy syrop ananasowy i dusimy pod przykryciem 5-10 minut.