De Volaille, ja chyba nie znam osoby, która nie jadła tego dania. A dla części z nich to jest ulubiona wersja piersi z kurczaka. Ja uwielbiam jak z przekrojonego de Volaille wypływa masełko. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na ulubiony de Volaille Macieja Kuronia. Bez wątpienia pokochacie ten smak.
Ulubiony de Volaille Macieja Kuronia
Składniki:
- 800 g piersi kurczaka (1 pierś na osobę)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka świeżych posiekanych ziół – np. majeranek, oregano, tymianek
- mąka do panierowania
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- tarta bułka
- 100 g masła
- olej
- sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Umytą i osuszoną połówkę piersi lekko rozbij tłuczkiem, następnie dopraw solą i pieprzem.
Krok 2:
Z masła i posiekanych świeżych ziół, soku z cytryny, soli, pieprzu i posiekanego czosnku zrób masło ziołowe.
Krok 3:
Grudkę masła ziołowego ułóż pośrodku płata piersi i zawiń w rulonik. Obtocz w mące pszennej, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smaż na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zarumienienia.
W wersji klasycznej nie dodajemy ani ziół ani czosnku, tylko masło z natką pietruszki. Podawaj np. z ziemniakami i bukietem surówek.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<