Składniki
- 800 g piersi kurczaka (1 pierś na osobę)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka świeżych posiekanych ziół - majeranek, oregano, tymianek
- ćwierć łyżeczki mieszanki tychże ziół suszonych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- mąka do panierowania
- tarta bułka
- 100 g masła
- olej
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
Umytą i osuszoną połówkę piersi lekko zbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Z masła, ziół suszonych i posiekanych świeżych ziół, soku z cytryny, soli, pieprzu i posiekanego czosnku robimy masło ziołowe. Grudkę masła ziołowego układamy pośrodku płata piersi i zwijamy z rulonik. Obtaczamy w mące pszennej, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zarumienienia. W wersji klasycznej nie dodajemy ani ziół ani czosnku, tylko masło z natką pietruszki.