X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Ulubiony de Volaille Macieja Kuronia

De Volaille, ja chyba nie znam osoby, która nie jadła tego dania. A dla części z nich to jest ulubiona wersja piersi z kurczaka. Ja uwielbiam jak z przekrojonego de Volaille wypływa masełko. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na ulubiony de Volaille Macieja Kuronia. Bez wątpienia pokochacie ten smak. 

Ulubiony de Volaille Macieja Kuronia

Składniki:

  • 800 g piersi kurczaka (1 pierś na osobę)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka świeżych posiekanych ziół – np. majeranek, oregano, tymianek
  • mąka do panierowania
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • tarta bułka
  • 100 g masła
  • olej
  • sól, biały pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Umytą i osuszoną połówkę piersi lekko rozbij tłuczkiem, następnie dopraw solą i pieprzem.

Krok 2:

Z masła i posiekanych świeżych ziół, soku z cytryny, soli, pieprzu i posiekanego czosnku zrób masło ziołowe.

Krok 3:

Grudkę masła ziołowego ułóż pośrodku płata piersi i zawiń w rulonik. Obtocz w mące pszennej, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smaż na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zarumienienia.

W wersji klasycznej nie dodajemy ani ziół ani czosnku, tylko masło z natką pietruszki. Podawaj np. z ziemniakami i bukietem surówek. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również