X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyWołowina, Cielęcina

Stek wołowy z antrykotu. Przepis krok po kroku

 

Stek wołowy z antrykotu. Przepis krok po kroku.

 

Dzisiaj mam dla Was przepis na stek wołowy z antrykotu. Wpis ten rozwieje dużo wszystkie wątpliwości odnośnie przygotowywania steka z antrykotu. Sporo też dowiecie się na temat przygotowania i obróbki termicznej wołowiny. Czy solimy przed smażeniem, czy też nie. Jakich przypraw użyć i jakie dodatki zaserwować. Tego wszystkiego dowiecie się w tekście poniżej.

 

 

Stek wołowy z antrykotu

 

Składniki:

 

  • stek wołowy o wadze około 220-250 g
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 50 g masła
  • sól, czarny pieprz
  • sos do steków i burgerów (ja użyłem sosu od Roleskiego)

 

Masło ziołowe:

 

  • 100 g masła
  • 3 łyżki ulubionych posiekanych ziół (ja wybrałem natkę pietruszki, szczypior, świeży tymianek)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, czarny pieprz

 

Przygotowanie:

 

Steka 10 minut przed włożeniem na patelnie doprawiam solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstaw mięso na bok i zajmij się masłem ziołowym.

 

Masło wyjmij prosto z lodówki i wymieszaj z posiekaną drobno natką pietruszki, szczypiorkiem, listkami tymianku oraz solą i pieprzem. Masło ziołowe śmiało można modyfikować pod kątem dania do którego będziemy go używać. Do ryb i owoców morza dodajemy skórkę cytrynową. Do jagnięciny rozmaryn, a do kurczaka np. drobno posiekane suszone pomidory. Jeżeli chcesz żeby masło miało kopa, dodaj papryczkę chilli.

 

Zwiń w rulon, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 1-2 godziny, aż stwardnieje. Można też włożyć do zamrażarki na 30 minut, znacznie przyspieszy to proces.

 

Steka smaż na rozgrzanym oleju 3 minuty z jednej strony, następnie przełóż na drugą i dodaj 50 g masła, tymianek i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż jeszcze około 3 minuty podlewając sosem maślanym. Przed podaniem przełóż stek na ciepły talerz aby „odpoczął” 5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami, ja lubię młode ziemniaczki i pieczarki oraz sos do steków i burgerów. Oczywiście nie zapomnij o kawałku masła ziołowego.

 

 

Kulinarny mit

 

We wpisie pozwoliłem sobie także zerwać z kolejnym kulinarnym mitem. Mianowicie, że stek solimy po usmażeniu… to moim zdaniem wierutna bzdura. Po posoleniu mięsa zachodzi proces OSMOZY, czyli wyciek soków z komórek, co powoduje w jakimś stopniu utratę soczystości. Ale jeżeli stek solimy tuż przed smażeniem, w najmniejszym stopniu nie wpłynie to na twardość mięsa. Ta sama zasada jest przy przygotowaniu wątróbki o czym pisałem TUTAJ. Wiem, że niektórych może to oburzyć, ale mnie nie interesuje co powtarzają ludzie i to czego uczyła mnie babcia tylko naukowe fakty i wieloletnie doświadczenie.

 

Mam nadzieję, że teraz przygotowanie steka, nie będzie dla Was problemem. Jeżeli jednak pojawią się jakieś pytania jestem na kulinarnym posterunku. Piszcie komentarze, będę rozwiewał Wasze wątpliwości.

 

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. isabella

    dzien dobry panie Jakubie
    zgadzam sie w pelni z kwestja solenia przed czy po … ma pan absolutna racje
    Mam tylko jedno male pytanie .. czy czas smazenie stekow nie powinien byc zroznicowany w zaleznosci od tego w jakiej postaci go sobie zyczymy ? like rare , medium or well done ?
    A moze przy steku z antrykota nie ma to znaczenia?

    uklony

Sprawdź również