Idealny Stek z grilla. Przepis krok po kroku.
Sezon grillowy w pełni. Dostarczam zatem kolejny sprawdzony w 100% przepis na idealny Stek z grilla, pachnący tymiankiem i młodym czosnkiem. Z tym wpisem, wołowina na bank częściej zagości na Waszych rusztach.
Odkąd grillowanie zrobiło się w Polsce popularne, najchętniej przygotowujemy wieprzowinę: karkówka, kiełbasy, boczek. Stosunkowo niedawno dołączył drób: pierś, udziki czy pałki. Oczywiście dla równowagi pojawia się ryba: pstrąg, łosoś, dorada czy labraks oraz warzywa. Okres dominacji tych produktów, nieśmiało próbuje przełamać wołowina, najczęściej w postaci steka.
Od lat w Polsce pokutuje przekonanie, że wołowina to mięso trudne w obróbce. Po części jest to prawda ale pamiętając o kilku żelaznych zasadach, mięso to nie powinno sprawić żadnych trudności:
Idealny stek z grilla to także najlepsze dodatki. U mnie zawsze własnoręcznie zrobione mało ziołowe ze szczypiorkiem i tymiankiem oraz jeżeli pora roku pozwoli, młode ziemniaczki z patelni, pachnące czosnkiem i rozmarynem.
Pozycja obowiązkowa
Przestrzegając tych kilku „złotych” zasad, idealny stek z grilla będzie to pozycja obowiązkowa na każdej letniej imprezie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku oraz oczywiście zostawienia komentarza pod wpisem.
SMACZNEGO!
Składniki:
Masło ziołowe
Stek
Ziemniaki
Przygotowanie:
Masło wyjmij prosto z lodówki i wymieszaj z posiekanym drobno szczypiorkiem, listkami tymianku oraz solą i pieprzem. Zwiń w rulon, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 1-2 godziny, aż stwardnieje.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku z dodatkiem rozmarynu i czosnku. Następnie odlej, odparuj. Na patelni rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić dodaj ziemniaki. Po 1-2 minutach wsyp posiekany drobno koperek, podrzuć zawartością patelni kilka razy aby wszystko się wymieszało.
Steki obłóż zmiażdżonymi ząbkami czosnku, garścią tymianku, polej olejem. Mięso powinno tak leżeć 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. Kilka-kilkanaście minut przed grillowaniem dopraw solą i pieprzem.
Układaj na czystym ruszcie, na dobrze rozgrzanych węglach. Dla pewności kratkę można przetrzeć jeszcze delikatnie olejem, aby mięso na 100% nie przywarło.
Stek grillujemy do poziomu wysmażenia:
Po obróbce cieplnej mięso odstawiamy do „odpoczynku” 5-10 minut na ciepłym talerzu, pod przykryciem np. z folii aluminiowej.
Podajemy z kawałkiem masła ziołowego, młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Jako zielony dodatek doskonale sprawdzi się ta surówka (link).
W ten sposób otrzymujemy Idealny stek z grilla. Smacznego!
Dodaj komentarz