Dania głównePotrawy z mąki i jaj
Pierogi z kozim twarogiem i młodymi ziemniakami
A teraz mój ostatni faworyt Pierogi z młodych ziemniaków z kozim twarogiem wiejskim. Przygotowałem je raz na próbę i od tamtej pory, co i raz goszczą na naszym stole. Połączenie młodych ziemniaków, złotej cebuli i koziego wiejskiego twarogu okazało się strzałem w 10. Moim zdaniem wszystko w tym daniu gra idealnie. Na koniec jeszcze chlust oleju rzepakowego tłoczonego na zimno i konfetti z drobno posiekanego szczypiorku. Bez wątpienia prawdziwa rewelacja. Przepis poniżej:
Pierogi z kozim twarogiem i młodymi ziemniakami
Składniki:
Ciasto:
- 500 g maki pszennej
- 50 g masła
- 1 żółtko
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- 100-150 g gorącej wody
Farsz:
- 500 g młodych ziemniaków
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g twarogu koziego wiejskiego @agro_danmis
- 3 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- Dodatek: szczypiorek, olej tłoczony na zimno @vitacorn
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w posolonej wodzie. Następnie cebule podsmaż na oleju do uzyskania ciemnozłotego koloru. Na koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Krok 2:
Ugotowane ziemniaki ubij tłuczkiem do ziemniaków, następnie dodaj cebule z czosnkiem, twaróg, sól i pieprz. Wymieszaj do połączenia składników.
Krok 3:
Ciasto wyrób na gładką masę. Podziel na dwie części, następnie rozwałkuj cienko. Wykrawaj okręgi, na każdy okręg nałóż kulkę farszu. Sklej brzegi i na koniec gotuj 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Najlepiej smakują podsmażone posypane np. szczypiorkiem z chlustem oleju tłoczonego na zimno.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych mącznych pomysłów znajdziesz >> TUTAJ <<