X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z mąki i jaj

Pierogi z kozim twarogiem i młodymi ziemniakami

A teraz mój ostatni faworyt Pierogi z młodych ziemniaków z kozim twarogiem wiejskim. Przygotowałem je raz na próbę i od tamtej pory, co i raz goszczą na naszym stole. Połączenie młodych ziemniaków, złotej cebuli i koziego wiejskiego twarogu okazało się strzałem w 10. Moim zdaniem wszystko w tym daniu gra idealnie. Na koniec jeszcze chlust oleju rzepakowego tłoczonego na zimno i konfetti z drobno posiekanego szczypiorku. Bez wątpienia prawdziwa rewelacja. Przepis poniżej:

Pierogi z kozim twarogiem i młodymi ziemniakami

Składniki:

Ciasto: 

  • 500 g maki pszennej
  • 50 g masła 
  • 1 żółtko 
  • 2 jajka 
  • łyżeczka soli 
  • 100-150 g gorącej wody 

Farsz:

  • 500 g młodych ziemniaków 
  • duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 g twarogu koziego wiejskiego @agro_danmis
  • 3 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • Dodatek: szczypiorek, olej tłoczony na zimno @vitacorn

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w posolonej wodzie. Następnie cebule podsmaż na oleju do uzyskania ciemnozłotego koloru. Na koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.

Krok 2:

Ugotowane ziemniaki ubij tłuczkiem do ziemniaków, następnie dodaj cebule z czosnkiem, twaróg, sól i pieprz. Wymieszaj do połączenia składników.

Krok 3:

Ciasto wyrób na gładką masę. Podziel na dwie części, następnie rozwałkuj cienko. Wykrawaj okręgi, na każdy okręg nałóż kulkę farszu. Sklej brzegi i na koniec gotuj 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.

Najlepiej smakują podsmażone posypane np. szczypiorkiem z chlustem oleju tłoczonego na zimno.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook

Więcej pysznych mącznych pomysłów znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również