Baranina, Jagnięcina
Pilaw barani rodziny Kuroniów
Składniki
- 1 kg baraniny z kością (mięso może być pośledniejszego gatunku)
- 350 g ryżu
- 750 g dojrzałych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 400 g kwaśnych, zielonych jabłek
- 2-3 cebule
- 250 g marchewki – 3 sztuki
- 4 ząbki czosnku
- 2 ostre papryczki czuszki, chilli, pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 400 ml wywaru (może być z kostki)
- 2 liście laurowe
- po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka kminku
- sól
Sposób przygotowania
Papryczki płuczemy i usuwamy gniazda nasienne. Kości wykrojone z mięsa i jego gorsze kawałki zalewamy wywarem, wkładamy papryczki, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie oraz cząber, ew. chili i mieloną ostrą paprykę oraz kminek. Przyprawiamy w razie potrzeby solą i gotujemy wywar. Mięso kroimy na kawałki o boku 2 cm i na rozgrzanej patelni wytapiamy z niego tłuszcz. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek i cebulę dodajemy do obsmażonej na rumiano baraniny i dusimy 10 minut pod przykryciem. Ryż zalewamy 3 szklankami wrzątku i odstawiamy na 20 minut. Pomidory wkładamy na kilkanaście sekund do wrzątku, polewamy zimną wodą. Obieramy i kroimy w ósemki. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i też kroimy w ósemki. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso obsmażone z cebulą i czosnkiem, a następnie pokrywamy je kolejno warstwą marchewki, jabłek oraz pomidorów, lub smarujemy przecierem pomidorowym. Na wierzch wykładamy ryż i całość zalewamy wywarem mięsnym. Pilaw wstawiamy na 30-45 minut do nagrzanego do 200° piekarnika. Potrawę możemy podać w naczyniu, w którym się zapiekała, lub – bardziej elegancko - na podpieczonych w piekarniku łódeczkach z wydrążonych cukini. Dla podniesienia walorów smakowych, podajemy do pilawu wino.
Kolejny raz robię, dzisiaj dla gości „ostatkowych” Najlepszy pilaw jaki jadłam, a baraninę uwielbiam. Dzięki za przepis.