Placki i naleśniki
Naleśniki orzechowe
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak połączyć delikatność naleśników z chrupkością orzechów? Dzisiaj pragnę podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na naleśniki z orzechami, które nie tylko zachwycą Was swoim aromatem i smakiem, ale także dodadzą niepowtarzalnej tekstury Waszym ulubionym naleśnikom. To połączenie tradycyjnych smaków z nutką nowoczesności, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kulinarnych eksperymentów. Gotowi na kulinarne wyzwanie? Zapraszam do odkrycia tajemnic tego wyjątkowego przepisu!
Naleśniki orzechowe
Składniki:
Ciasto
- 170 g mąki (ok. 1 szklanki)
- 2 jajka
- 125 ml jogurtu
- 125 ml wody
- cukier waniliowy
- 30 ml oleju
- sól
Nadzienie
- 100 g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
- 4 łyżki miodu
- ew. 50 rodzynek lub smażonej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Do przesianej mąki dodaj jaja, cukier waniliowy i szczyptę soli, dokładnie mieszaj. Następnie wlej jogurt zmieszany z wodą. Ciasto ubij przy pomocy trzepaczki lub miksera, na końcu dolej olej. Odstaw na pół godziny. Następnie usmaż naleśniki na oleju lub odrobinie masła.
Krok 2:
Na patelnie wlej miód, podgrzej i gdy zacznie się pienić dodaj orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową.
Krok 3:
Gotowe naleśniki napełnij przygotowaną miodową masą, polej miodem, posyp bakaliami i zwiń w ruloniki.
Naleśniki orzechowe
Podsumowując mam nadzieję, że naleśniki wyszły obłędnie! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> Naleśniki z twarogiem i śliwkami <<>> Naleśniki na bazie wody i wina <<