Przepis
Składniki
- 100 g liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 200 g młodych ugotowanych ziemniaków
- 6 jajek
- pół posiekanej dymki
- kilka plasterków koziego sera
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki pokrój w kostkę jak do zupy. Szpinak podsmaż na połowie oliwy z dodatkiem posiekanego czosnku i dopraw go solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na dużej patelni, na pozostałej oliwie podsmaż ziemniaki dodaj szpinak i wymieszaj. W misce wymieszaj jajka, śmietanę, ser, dymkę oraz sól i pieprz. Szpinak z ziemniakami zalej masą jajeczną. Smaż całość na małym ogniu przez kilka minut. Następnie omlet przełożyć na drugą stronę (w tym celu należy nakryć patelnię dużym talerzem, odwróć oba naczynia o 180°, następnie zsunąć placek dnem do góry z powrotem na patelnię). Ftittatę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu