X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Pieczone udka z kurczaka z musztardą francuską

Dzisiaj mam dla Was przepis na pieczone udka z kurczaka w marynacie na bazie musztardy francuskiej. Bardzo fajny przepis, prosty w przygotowaniu, wręcz idealny na rodzinny obiad. Kluczowym składnikiem jest musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy. Powstała ona z połączenia dwóch rodzajów gorczycy żółtej i brązowej. Jej charakterystyczny lekko kwaskowy świetnie łączy się z drobiem, dlatego dominuje ona w marynacie do pieczonych udek. Postanowiłem wzbogacić także puree ziemniaczane o dodatek musztardy francuskiej, dzięki niej fajnie chrupie i nabrało charakteru.

Pieczone udka z kurczaka w marynacie  z musztardy francuskiej

 

Składniki:

Udka pieczone
  • 1 kg udek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej, ja użyłem tej od Roleskiego
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól, czarny pieprz
Puree ziemniaczane:
  • 800 g ziemniaków
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Udka dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, dzięki temu ładniej się zrumienią. Przełóż je do miski, dodaj utarty czosnek, miód, musztardę francuską, jogurt, majeranek, olej rośliny oraz sól i pieprz. Mięso dokładnie wymieszaj w marynacie, tak aby składniki dotarły w każdy zakamarek. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby przyprawy przeniknęły do mięsa.   Dodatek musztardy francuskiej sprawi, że przez ten czas mięso skruszeje. Po tym czasie udka przełóż do naczynia do zapiekania. Piekarnik rozgrzej od 180°C „góra-dół”. Mięso piecz przez 60 minut w wyżej wymienionej temperaturze.   W międzyczasie przygotuj puree ziemniaczane. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Podstaw z powrotem na mały palnik aby z ziemniaków odparował nadmiar wody. Mleko podgrzej z masłem, aż będzie gorące. Ziemniaki utłucz z mlekiem i masłem, musztardą francuską oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Pieczone udka z kurczaka podawaj z puree ziemniaczanym z musztardą francuską i ulubioną sałatką lub surówką. Moja ulubiona surówka do pieczonego drobiu to TA.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Kaja

    Najlepszy kurczak jaki jadłam!

    • Jakub Kuroń

      Super Kaju,

      Widzę, że jesteś stałą bywalczynią 😉
      Chwali się!!!

  2. Gosia

    Wygladaja swietnie, dlatego pokusilam sie o ich zrobienie. Niestety nikomu z nas nie smakowaly. Byly za slodkie a musztardy nie dalo sie wyczuc. Nie wiem czy to wina mojego piekarnika, ale musialam je piec 1.5 godziny a nie jak w przepisie 60 min. Dodam,ze to pierwszy przepis z Pana strony ktory nam nie podpasowal.

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi przykro, że nie przypadły do gustu, może nie Wasze klimaty.

      Mówi się trudno. Konstruktywną krytykę biorę na klatę 😉

      PS. Udka piec 1,5h to jednak długo, faktycznie coś może nie hulać w Twoim piekarniku.

  3. Thomas

    Wyglądają znakomicie i bardzo zachęcająco. 🙂 Bardzo ciekawe wydaje mi się także dodanie do puree musztardy. Tak jeszcze nie robiłem i chętnie spróbuję. 🙂

    • Jakub Kuroń

      Zachęcam do wypróbowania.
      Puree z musztardą francuską jest faje i bardzo uniwersalne. Psuje do kurczaka i do ryby też 🙂

Sprawdź również