X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Pieczone udka z kurczaka z musztardą francuską

Dzisiaj mam dla Was przepis na pieczone udka z kurczaka w marynacie na bazie musztardy francuskiej. Bardzo fajny przepis, prosty w przygotowaniu, bez wątpienia idealny na rodzinny obiad. Kluczowym składnikiem jest musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy. Powstała ona z połączenia dwóch rodzajów gorczycy żółtej i brązowej. Jej charakterystyczny lekko kwaskowy świetnie łączy się z drobiem, dlatego dominuje ona w marynacie do pieczonych udek. Postanowiłem wzbogacić także puree ziemniaczane o dodatek musztardy francuskiej, dzięki niej fajnie chrupie i nabrało charakteru.

Pieczone udka z kurczaka w marynacie  z musztardy francuskiej

Składniki:

Udka pieczone
  • 1 kg udek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu np. lipowego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej, ja użyłem tej od Roleskiego
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • sól, czarny pieprz
Puree ziemniaczane:
  • 800 g ziemniaków
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki musztardy np. francuskiej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Udka dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, dzięki temu ładniej się zrumienią. Przełóż je do miski, następnie dodaj utarty czosnek, miód, musztardę francuską, jogurt, majeranek, olej rośliny oraz sól i pieprz. Mięso dokładnie wymieszaj w marynacie, tak aby składniki dotarły w każdy zakamarek. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby przyprawy przeniknęły do mięsa.

Krok 2:

Dodatek musztardy francuskiej sprawi, że przez ten czas mięso skruszeje. Po tym czasie udka przełóż do naczynia do zapiekania. Następnie piekarnik rozgrzej od 180°C „góra-dół”. Mięso piecz przez 60 minut w wyżej wymienionej temperaturze.

Krok 2:

W międzyczasie przygotuj puree ziemniaczane. Ziemniaki obierz, następnie ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Podstaw z powrotem na mały palnik aby z ziemniaków odparował nadmiar wody. Mleko podgrzej z masłem, aż będzie gorące. Ziemniaki utłucz z mlekiem i masłem, musztardą francuską oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

Pieczone udka z kurczaka podawaj z puree ziemniaczanym z musztardą francuską i ulubioną sałatką lub surówką.

Moja ulubiona surówka do pieczonego drobiu to TA.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram 

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Wygladaja swietnie, dlatego pokusilam sie o ich zrobienie. Niestety nikomu z nas nie smakowaly. Byly za slodkie a musztardy nie dalo sie wyczuc. Nie wiem czy to wina mojego piekarnika, ale musialam je piec 1.5 godziny a nie jak w przepisie 60 min. Dodam,ze to pierwszy przepis z Pana strony ktory nam nie podpasowal.

    • Bardzo mi przykro, że nie przypadły do gustu, może nie Wasze klimaty.

      Mówi się trudno. Konstruktywną krytykę biorę na klatę 😉

      PS. Udka piec 1,5h to jednak długo, faktycznie coś może nie hulać w Twoim piekarniku.

  2. Wyglądają znakomicie i bardzo zachęcająco. 🙂 Bardzo ciekawe wydaje mi się także dodanie do puree musztardy. Tak jeszcze nie robiłem i chętnie spróbuję. 🙂

Sprawdź również