Dania główneDrób
Pieczone udka z kurczaka z musztardą francuską
Dzisiaj mam dla Was przepis na pieczone udka z kurczaka w marynacie na bazie musztardy francuskiej. Bardzo fajny przepis, prosty w przygotowaniu, bez wątpienia idealny na rodzinny obiad. Kluczowym składnikiem jest musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy. Powstała ona z połączenia dwóch rodzajów gorczycy żółtej i brązowej. Jej charakterystyczny lekko kwaskowy świetnie łączy się z drobiem, dlatego dominuje ona w marynacie do pieczonych udek. Postanowiłem wzbogacić także puree ziemniaczane o dodatek musztardy francuskiej, dzięki niej fajnie chrupie i nabrało charakteru.
Pieczone udka z kurczaka w marynacie z musztardy francuskiej
Składniki:
Udka pieczone
- 1 kg udek z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu np. lipowego
- 3 łyżki musztardy francuskiej, ja użyłem tej od Roleskiego
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól, czarny pieprz
Puree ziemniaczane:
- 800 g ziemniaków
- 150 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki musztardy np. francuskiej
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Udka dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, dzięki temu ładniej się zrumienią. Przełóż je do miski, następnie dodaj utarty czosnek, miód, musztardę francuską, jogurt, majeranek, olej rośliny oraz sól i pieprz. Mięso dokładnie wymieszaj w marynacie, tak aby składniki dotarły w każdy zakamarek. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby przyprawy przeniknęły do mięsa.
Krok 2:
Dodatek musztardy francuskiej sprawi, że przez ten czas mięso skruszeje. Po tym czasie udka przełóż do naczynia do zapiekania. Następnie piekarnik rozgrzej od 180°C „góra-dół”. Mięso piecz przez 60 minut w wyżej wymienionej temperaturze.
Krok 2:
W międzyczasie przygotuj puree ziemniaczane. Ziemniaki obierz, następnie ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Podstaw z powrotem na mały palnik aby z ziemniaków odparował nadmiar wody. Mleko podgrzej z masłem, aż będzie gorące. Ziemniaki utłucz z mlekiem i masłem, musztardą francuską oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Pieczone udka z kurczaka podawaj z puree ziemniaczanym z musztardą francuską i ulubioną sałatką lub surówką.
Moja ulubiona surówka do pieczonego drobiu to TA.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Najlepszy kurczak jaki jadłam!
Super Kaju,
Widzę, że jesteś stałą bywalczynią 😉
Chwali się!!!
Wygladaja swietnie, dlatego pokusilam sie o ich zrobienie. Niestety nikomu z nas nie smakowaly. Byly za slodkie a musztardy nie dalo sie wyczuc. Nie wiem czy to wina mojego piekarnika, ale musialam je piec 1.5 godziny a nie jak w przepisie 60 min. Dodam,ze to pierwszy przepis z Pana strony ktory nam nie podpasowal.
Bardzo mi przykro, że nie przypadły do gustu, może nie Wasze klimaty.
Mówi się trudno. Konstruktywną krytykę biorę na klatę 😉
PS. Udka piec 1,5h to jednak długo, faktycznie coś może nie hulać w Twoim piekarniku.
Wyglądają znakomicie i bardzo zachęcająco. 🙂 Bardzo ciekawe wydaje mi się także dodanie do puree musztardy. Tak jeszcze nie robiłem i chętnie spróbuję. 🙂
Zachęcam do wypróbowania.
Puree z musztardą francuską jest faje i bardzo uniwersalne. Psuje do kurczaka i do ryby też 🙂