X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Łosoś (tuńczyk, okoń morski bądź inna duża ryba) z grilla

Składniki

  • 1 dzwonko ryby na osobę
  • świeże zioła: natka pietruszki, mięta, tymianek, estragon
  • sok z 1 cytryny lub białe wytrawne wino
  • masło
  • olej
  • sól, pieprz
 
Sposób przyrządzania:

Sposób przyrządzania

Rybę solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny lub białym winem. Zioła siekamy i ucieramy z masłem. Do masła możemy dodać posiekany czosnek lub sól czosnkową. Rybę dobrze jest posmarować olejem – nie będzie przywierać do grilla. Przyprawioną rybę układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy od 5 do 7 minut z każdej strony. Jeśli dzwonko jest grubsze niż 5 cm, po opieczeniu zawijamy w folię aluminiową i zostawiamy na grillu (lub w popiele ogniska) na kilka minut, żeby ryba doszła. Serwujemy z ziemniakami pieczonymi, ewentualnie gotowanymi w mundurkach, przekrojonymi i podgrzanymi na grillu. W momencie podawania na rybie i przekrojonych ziemniakach układamy grudki masła smakowego.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również