Przepis
Ryby
Łosoś (tuńczyk, okoń morski bądź inna duża ryba) z grilla
Składniki
- 1 dzwonko ryby na osobę
- świeże zioła: natka pietruszki, mięta, tymianek, estragon
- sok z 1 cytryny lub białe wytrawne wino
- masło
- olej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Sposób przygotowania
Rybę solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny lub białym winem. Zioła siekamy i ucieramy z masłem. Do masła możemy dodać posiekany czosnek lub sól czosnkową. Rybę dobrze jest posmarować olejem – nie będzie przywierać do grilla. Przyprawioną rybę układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy od 5 do 7 minut z każdej strony. Jeśli dzwonko jest grubsze niż 5 cm, po opieczeniu zawijamy w folię aluminiową i zostawiamy na grillu (lub w popiele ogniska) na kilka minut, żeby ryba doszła. Serwujemy z ziemniakami pieczonymi, ewentualnie gotowanymi w mundurkach, przekrojonymi i podgrzanymi na grillu. W momencie podawania na rybie i przekrojonych ziemniakach układamy grudki masła smakowego.