Biała ryba kojarzy nam się głównie z dorszem, czy też mintajem. A ja dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na okonia. Okoń morski z glazurowanymi migdałami to przepyszna rybna propozycja. Danie idealne na wielkanocny stół, czy też niedzielny obiad. Koniecznie wypróbujcie, jestem pewny, że zasmakujecie w tej rybie, w tej wersji. Dajcie znać w komentarzu po przepisem jak Wam smakowała.
Okoń morski z glazurowanymi migdałami
Składniki:
- 4 okonie
- 3 cytryny
- 200 g płatków migdałowych
- 100 g klarowanego masła
- 2 łyżki mąki
- pęczek koperku
- 2 łyżki miodu np. lipowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Okonie przypraw od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem.
Krok 2:
Do środka każdej ryby włóż ćwiartkę cytryny, następnie kilka gałązek koperku.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej połowę masła, następnie usmaż na nim oprószone mąką pstrągi po około 10 minut z każdej strony. Okonie odstaw w ciepłe miejsce.
Krok 4:
Na umytą, rozgrzaną patelnię wrzuć płatki migdałowe. Następnie kiedy się zrumienią dodaj pozostałe masło, sok wyciśnięty z 2 cytryn oraz miód. Smaż 2-3 minuty, dodaj pozostały, posiekany koperek, na koniec całość wymieszaj.
Okonie podawaj w towarzystwie glazurowanych migdałów, z ćwiartką cytryny i ulubionymi dodatkami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook.
Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<