Szukasz pomysłu na zdrowe i smaczne danie, które zaskoczy Twoje kubki smakowe? Dziś mam dla Ciebie niezwykły przepis na naleśniki ze szpinakiem. To danie, z pewnością łączy w sobie delikatność naleśników z intensywnym smakiem szpinaku, bogactwem składników odżywczych i lekkością przygotowania. Naleśniki ze szpinakiem to z pewnością doskonała propozycja na obiad, kolację czy nawet śniadanie, które zaspokoi Twoje podniebienie i dostarczy energii na cały dzień. Gotowy na kulinarną podróż? Zapraszam do odkrycia tajemnic tego wyjątkowego przepisu!
Naleśniki ze szpinakiem
- 10-12 naleśników >>Link do przepisu<<
- 500 g szpinaku mrożonego lub 1 kg świeżego
- 30–50 g rokpolu
- 1 ząbek czosnku
- kilka łyżek śmietany
- szczypta papryki mielonej, chili lub curry
- cukier, sól i pieprz
- ok. 50 g masła
- ew. 100 g tartego żółtego sera
Naleśniki ze szpinakiem
Sposób przygotowani:
Krok 1:
Przygotuj naleśniki z powyższego linku.
Krok 2:
Świeży szpinak, opłucz i zblanszuj, tj.: wrzuć na 3 minuty do wrzątku. Następnie starannie odcedź i posiekaj. Szpinak mrożony rozmroź i odcedź nadmiar wody. Połowę masła roztop na patelni, dodaj posiekany ząbek czosnku i przyprawy, wrzuć szpinak i mieszając razem podsmaż do 10 minut. Jeżeli szpinak był świeży, to smażymy go trochę dłużej, ewentualnie dodaj jeszcze dodatkowe masło. Na koniec dopraw do smaku, a gdy ostygnie dodaj śmietanę wymieszaną z rokpolem. Na koniec dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Następnie nałóż farsz na naleśniki i razem chwilę podsmaż. Jeżeli zrezygnujesz z rokpola, to do farszu dodasz starty żółty ser i śmietanę. Takie naleśniki są znakomite z gęstym sosem pomidorowym lub śmietanową.
Podsumowując mam nadzieję, że naleśniki wyszły obłędnie! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> Naleśniki z twarogiem i śliwkami <<>> Naleśniki na śmietanie <<