Przepis
Składniki
- 10-12 naleśników (przygotuj je według któregoś z podanych przepisów)
- 500 g szpinaku mrożonego lub 1 kg świeżego
- 30–50 g rokpolu
- 1 ząbek czosnku
- kilka łyżek śmietany
- szczypta papryki mielonej, chili lub curry
- cukier, sól i pieprz
- ok. 50 g masła
- ew. 100 g tartego żółtego sera
Sposób przygotowania
Świeży szpinak, płuczemy, blanszujemy, tj.: wrzucamy na 3 minuty do wrzątku. Następnie starannie odcedzamy i siekamy. Szpinak mrożony rozmrażamy i odcedzamy nadmiar wody. Połowę masła topimy na patelnię, dodajemy posiekany ząbek czosnku i przyprawy, wrzucamy szpinak i mieszając razem podsmażamy do 10 minut. Jeżeli szpinak był świeży, to smażymy go trochę dłużej, ewentualnie dodajemy jeszcze masło. Na koniec doprawiamy do smaku, a gdy ostygnie dodajemy śmietanę wymieszaną z rokpolem. Dokładnie mieszamy. Nakładamy na naleśniki i razem chwilę podsmażamy. Jeżeli rezygnujemy z rokpola, to do farszu dodajemy starty żółty ser i śmietanę. Takie naleśniki są znakomite z gęstym sosem pomidorowym.