X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki

  • 10-12 naleśników (przygotuj je według któregoś z podanych przepisów)
  • 500 g szpinaku mrożonego lub 1 kg świeżego
  • 30–50 g rokpolu
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka łyżek śmietany
  • szczypta papryki mielonej, chili lub curry
  • cukier, sól i pieprz
  • ok. 50 g masła
  • ew. 100 g tartego żółtego sera

Sposób przygotowania

Świeży szpinak, płuczemy, blanszujemy, tj.: wrzucamy na 3 minuty do wrzątku. Następnie starannie odcedzamy i siekamy. Szpinak mrożony rozmrażamy i odcedzamy nadmiar wody. Połowę masła topimy na patelnię, dodajemy posiekany ząbek czosnku i przyprawy, wrzucamy szpinak i mieszając razem podsmażamy do 10 minut. Jeżeli szpinak był świeży, to smażymy go trochę dłużej, ewentualnie  dodajemy jeszcze masło. Na koniec doprawiamy do smaku, a gdy ostygnie dodajemy śmietanę wymieszaną z rokpolem. Dokładnie mieszamy. Nakładamy na naleśniki i razem chwilę podsmażamy. Jeżeli rezygnujemy z rokpola, to do farszu dodajemy starty żółty ser i śmietanę. Takie naleśniki są znakomite z gęstym sosem pomidorowym.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również