Witajcie na moim blogu kulinarnym! Dzisiaj pragnę podzielić się z Wami jednym z ukochanych przepisów naszych babć – naleśnikami na śmietanie. To tradycyjne danie, które przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i przynosi smakowe uczucie domowego ciepła. Dodatek śmietany nadaje naleśnikom wyjątkowej kremowości i delikatności, sprawiając, że rozpływają się w ustach. Gotowi na kulinarną podróż w czasie i smaku? Zapraszam do odkrycia tajemnicy tego tradycyjnego przepisu!
Naleśniki na śmietanie
350 g mąki (ok. 2 szklanek)
5 jajek
600 ml śmietanki 30%
szczypta soli
Naleśniki na śmietanie
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początek żółtka oddziel od białek. Mąkę przesiej i zmiksuj ze śmietaną, solą i żółtkami. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek i wymieszaj ciasto ręcznie za pomocą rózgi lub łyżki.
Krok 2:
Te naleśniki powinny być nieco grubsze od tradycyjnych. Bardzo dobrze nadają się do robienia tortów naleśnikowych i do zapiekania. Smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu na zloty kolor z obu stron. Układaj jeden na drugim aby usmażone wcześniej naleśniki za szybko nie ostygły.
Oto kilka moich porad, jak idealnie usmażyć naleśniki na śmietanie:
1. Wybierz odpowiednią patelnię: Użyj płaskiej patelni o średnicy około 20-25 cm. Upewnij się, że patelnia jest dobrze rozgrzana przed rozpoczęciem smażenia.
2. Przygotuj ciasto: Ciasto na naleśniki z dodatkiem śmietany powinno być gęstsze niż tradycyjne ciasto na naleśniki. Dodatek śmietany sprawi, że naleśniki będą bardziej puszyste i kremowe.
3. Użyj odpowiedniej ilości tłuszczu: Na rozgrzaną patelnię dodaj niewielką ilość tłuszczu, na przykład masła lub oleju roślinnego. Następnie równomiernie rozprowadź go po powierzchni patelni za pomocą pędzla kuchennego lub papierowego ręcznika.
4. Odlej nadmiar ciasta: Naleśniki na śmietanie powinny być grubsze ale jak wlejesz za dużo należy odlać nadmiar ciasta z powierzchni patelni. Możesz to zrobić za pomocą łyżki lub zlać nadmiar przechylając patelnię.
5. Smaż na umiarkowanym ogniu: Smaż naleśniki na średnio-wysokim ogniu, aby równomiernie się upiekły, ale nie przypaliły się zbyt szybko. Unikaj zbyt wysokiej temperatury, która może sprawić, że naleśniki będą nadmiernie rumiane z zewnątrz, a surowe w środku.
6. Obracaj naleśniki delikatnie: Kiedy brzegi naleśnika zaczną się lekko podnosić i spód będzie złocisty, delikatnie odwróć naleśnik za pomocą łopatki lub spatuli. Smaż drugą stronę przez krótki czas, aż będzie lekko zrumieniona.
7. Uważaj na czas smażenia: Naleśniki na śmietanie mogą się smażyć nieco dłużej niż tradycyjne. Upewnij się, że każda strona jest dokładnie usmażona, ale nie przypalona.
8. Podawaj ciepłe: Gotowe naleśniki podawaj ciepłe, najlepiej od razu po usmażeniu, aby zachować ich puszystość i smak.
Naleśniki na śmietanie
Pamiętaj, że smażenie naleśników to sztuka, która wymaga praktyki. Z czasem nabierzesz wprawy i będziesz smażyć naleśniki na śmietanie jak prawdziwy mistrz kuchni!
Podsumowując mam nadzieję, że naleśniki wyszły obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebooki Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ<<
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.