Przepis
Składniki
- 3 średnie bakłażany
- 1 cebula
- pół selera naciowego
- 400 g pomidorów
- 100 g zielonych oliwek bez pestek
- 2-3 łyżki kaparów
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- 100 ml oliwy z oliwek
- ocet winny
- sól pieprz, szczypra cukru
Sposób przygotowania
Bakłażany kroimy w kostkę o boku 2 cm., solimy i odstawiamy na 30 minut, aby straciły goryczkę. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na części oliwy, przekładamy do garnka, w którym będziemy przygotowywać całe danie. Na patelni uzupełniamy oliwę i przesmażamy bakłażany. Przekładamy je do garnka. Podobnie postępujemy z pokrojonym w kawałki selerem oraz z odpestkowanymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami, które smażymy 10-15 minut. Wszystkie włożone do garnka warzywa delikatnie mieszamy i kilka minut razem smażymy. następnie dodajemy oliwki i połówki orzechów, doprawiamy octem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Mieszamy. posypujemy kaparami i odstawiamy do schłodzenia. Podajemy na zimno